Na hlavný obsah

Policajné nahrávky majú dokazovať snahu o ovplyvňovanie vyšetrovania závažných káuz

Rozšírili spis Očistec.

Policajné nahrávky majú dokazovať snahu o ovplyvňovanie vyšetrovania závažných káuz
Špecializovaný trestný súd bude v utorok (26. 10.) rozhodovať o predĺžení väzby Tibora Gašpara a spol. Foto: TASR

Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci novembrovej akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Očistec o obrazovo-zvukové záznamy.

„Prokurátor ÚŠP 22. októbra doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v kauze Očistec o obrazovo-zvukové záznamy získané postupom podľa paragrafu 114 Trestného poriadku na základe príkazu sudcu pre prípravné konanie okresného súdu v inej trestnej veci, ktorú nedozoroval ÚŠP,“ objasnila TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Snaha ovplyvňovať vyšetrovanie a kriminalizovať vyšetrovateľov

Ako zdôraznila, vyhotovené obrazovo-zvukové záznamy (a ich doslovné prepisy) potvrdzujú snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz. „Zároveň diskreditovať a kriminalizovať vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov ÚŠP, ako aj úniky informácií od niektorých orgánov presadzovania práva nepovolaným osobám,“ dodala.

Podľa informácii Denníka N zábery zachytávajú predsedu Smeru-SD Roberta Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka, advokáta Mareka Paru, syna bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a Miroslava Bödöra, ktorý je otcom Norberta Bödöra.

Predseda Smeru v reakcii na zverejnené informácie zaútočil na špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. „V akej dôkaznej kríze musí byť špeciálny prokurátor D. Lipšic a jeho nohsledi na špeciálnej prokuratúre, ak dali sledovať a odpočúvať lídra opozičnej strany na jeho stretnutiach s obhajcami ľudí, ktorých považujem za nevinných,“ uviedol Fico s tým, že z nahrávok sa „nikto nedozvie nič viac, ako počuje odo mňa na tlačových konferenciách.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko