Na hlavný obsah

Polícia nebude púšťať návštevy k prezidentovi Zemanovi bez súhlasu lekára

Nemocnica kritizuje predsedu snemovne Vondráčka.

Polícia nebude púšťať návštevy k prezidentovi Zemanovi bez súhlasu lekára
Na ilustračnej snímke český prezident Miloš Zeman na vozíčku. Foto: TASR/AP

Česká polícia v piatok (15. 10.) na sociálnej sieti informovala, že na žiadosť Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe, nebude umožňovať žiadne návštevy prezidenta Miloša Zemana bez oficiálneho súhlasu od ošetrujúceho lekára.

Nemocnica sa polícii za tento ústretový krok poďakovala. „Pán prezident je pacientom ÚVN a týmto opatrením sa zaistia štandardné pravidlá, ktoré platia pre návštevy u pacientov ÚVN,“ uviedla nemocnica na twitteri.

Hovorkyňa ÚVN Jitka Zinke vo štvrtok (14. 10.) uviedla, že prezidentov kancelár Vratislav Mynář priviedol predsedu Poslaneckej snemovne Radka Vondráčka (ANO) k Zemanovi na jednotku intenzívnej starostlivosti nečakane a bez vedomia ošetrujúceho lekára.

K prezidentovi môže vzhľadom na jeho zdravotný stav prísť len vybraný úzky okruh jemu blízkych osôb, medzi ktoré Vondráček v čase návštevy nepatril.

Zemanov zdravotný stav

Vondráček vo štvrtok po stretnutí s prezidentom v ÚVN novinárom povedal, že Zeman je schopný vykonávať úrad hlavy štátu a že podpísal rozhodnutie o zvolaní novej snemovne.

„Mal som možnosť si s pánom prezidentom porozprávať. Hovoril vtipy, bol pozitívne naladený. Samozrejme je chorý, takže leží na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ povedal šéf dolnej komory, podľa ktorého išlo o príjemné a ľudské stretnutie.

Nikto zo zdravotníckeho personálu sa stretnutia nezúčastnil. Nemocnica sa tiež dištancovala od Vondráčkových výrokov o prezidentovom zdravotnom stave.

Hrad čelí dlhodobej kritike v súvislosti s informovaním o prezidentovom zdravotnom stave. Zemanova manželka vo štvrtok informovala, že prezident podstupuje liečbu, ktorá si vyžaduje čas. Médiá požiadala o trpezlivosť a potrebný čas, aby mal možnosť nabrať silu. Špekulácie o zdravotnom stave označila za minimálne neetické. Novinári nemali možnosť klásť otázky.

Súhlas s návštevou

Vondráček sa v piatok ohradil, že prezidenta navštívil na jeho vlastnú žiadosť sprostredkovanú Mynářom. Údajne bol presvedčený, že jeho návšteva bola vopred konzultovaná s nemocnicou a ošetrujúcim lekárom.

„Celá situácia ma mrzí, bola to chyba a chápem rozladenie vedenia ÚVN. Aj keď riaditeľ nemocnice určite vie, že to nie je o mojej osobe, tak napriek tomu sa jemu aj ďalším ošetrujúcim lekárom ospravedlňujem,“ povedal Vondráček.

Vondráček zopakoval, že Zeman pred ním vlastnoručne podpísal rozhodnutie o zvolaní zasadnutia snemovne. Pochybnosti o tom, či u prezidenta skutočne bol, hovoril s ním a či zvolanie zasadnutia podpísal Zeman osobne, ho mrzia, uviedol.

Český premiér Andrej Babiš považuje Vondráčkovu návštevu v nemocnici za chybu. „Je to veľká chyba kolegu Vondráčka, ktorý ma o návšteve prezidenta neinformoval,“ zdôraznil.

Vondráček mal podľa neho zohľadniť, že situácia okolo prezidentovho zdravia je vyhrotená. Vo veci stretnutia so Zemanom o povolebnom vývoji Babiš čaká, až mu návštevu povolí Zavoral.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet