Na hlavný obsah

Poľskí baníci protestovali v Luxemburgu proti zatvoreniu bane Turów

Rozhodol o tom Súdny dvor EÚ.

Poľskí baníci protestovali v Luxemburgu proti zatvoreniu bane Turów
Protest odborárov z poľskej organizácie Solidarnošč pred sídlom Súdneho dvora EÚ pre jeho rozhodnutie o hnedouhoľnej bane Turów pri hraniciach s Českom. Foto: ČTK/Jan Kárník

V Luxemburgu v piatok (22. 10.) protestovala najmenej tisícka poľských odborárov z organizácie Solidarita (Solidarnošč) pre nedávne rozhodnutie Súdneho dvora EÚ o zatvorení hnedouhoľnej bane Turów neďaleko českých hraníc.

Demonštranti sa najprv zišli pred sídlom európskeho súdu, následne sa presunuli pred české veľvyslanectvo v Luxembursku. Protest bol pokojný, niektorí účastníci iba odpaľovali dymovnice a delobuchy. Polícia uzavrela oblasť okolo sídla súdu aj českej ambasády drôteným plotom, na situáciu dohliadali stovky ťažkoodencov s obrnenými vozidlami.

Demonštranti, ktorých na protest doviezli desiatky autobusov, mali vesty s nápismi „ruky preč od Turówa“, mávali poľskými vlajkami a niektorí z nich nosili odznaky s preškrtnutou vlajkou Európskej únie. „Včera baníkom, zajtra žobrákom,“ stálo na jednom z transparentov. Asi desiatka ľudí niesla plachtu s nápisom „nezávislosť nie je na predaj“.

Na miesto protestu postupne prichádzali členovia Solidarity z rôznych kútov Poľska. Prišli odborári z Katovíc, Gdansku, či napríklad z Lublinu. Podľa odhadov sa v Luxemburgu zišlo viac ako tisíc Poliakov, agentúra AP hovorí až o dvoch tisíckach demonštrujúcich.

„Prišli sme protestovať, pretože keď baňu zatvoria, stratíme prácu. Bude to znamenať úpadok pre celý región,“ povedal jeden z protestujúcich. Dodal, že podľa neho rokovania o urovnaní sporu s Poľskom prerušila česká vláda. „To sa nám Poliakom nepáči,“ poznamenal.

Na otázku o rokovaní českých a poľských špičiek jeden z protestujúcich vyhlásil, že neverí ani jednej zo strán. „(Poľský premiér Mateusz) Morawiecki a (šéf vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jaroslaw) Kaczyňski vedú vojnu s EÚ aj so všetkými, čím nám, Poliakom, veľmi ubližujú,“ dodal.

Protestujúci predpoludním dorazili pred sídlo českého veľvyslanectva v Luxembursku, kde vyjadrili svoj nesúhlas s postojom českej strany. „Česi svojimi hlúposťami a neopodstatnenými požiadavkami spôsobili, že Súdny dvor EÚ rozhodol o zatvorení bane,“ povedal Jaroslaw Grzesik, šéf odboru Solidarity pre energetiku a baníctvo.

„Prišli sme sem aj preto, aby sme odovzdali petíciu adresovanú celému českému národu, aby sme ukázali, že nesúhlasíme s tým, že nás delia,“ dodal.

Bezpečnostné opatrenia

Český veľvyslanec Vladimír Bärtl povedal, že zastupiteľský úrad od pondelka (18. 10.) úzko spolupracoval s miestnou políciou a dokonca jej udelil zvláštne povolenie vstúpiť na územie ambasády.

Miestne poriadkové sily sa totiž podľa neho obávali prípadných nepokojov zo strany niektorých protestujúcich. Zabezpečili tak najmä miesta, kade by sa dalo na českú ambasádu preniknúť. Pred český úrad postavili aj obrnené vozidlá. „Nechceli zrejme nič nechať na náhodu,“ poznamenal český diplomat.

Šéf odborovej organizácie Solidarita (Solidarita) Piotr Duda pred protestom povedal, že odborári demonštráciu zorganizovali preto, aby vyslali signál eurokratom i poľským politikom, že za slobodu, za poľské hodnoty a pracovné miesta „bude Solidarita bojovať“. V Luxemburgu odborári odovzdali petíciu s výzvou, aby Súdny dvor EÚ dodržiaval právne predpisy EÚ.

Duda si tiež myslí, že súd musí prerušiť činnosť dovtedy, kým budúci rok na jar odborári rozhodnú o jeho zákonnosti. „Ak nejaká sudkyňa môže sama o sebe zavrieť baňu, aj keď na to nemá právo, môže aj predseda Solidarity zatvoriť Súdny dvor EÚ,“ povedal.

Naštrbené vzťahy

Na otázku, či Solidarita plánuje pre Turów tiež protesty proti Česku odpovedal, že „to nie je ani tak vina Čechov, ale českých oligarchov“. Česká pozícia však bude mať podľa odborového predáka „fatálne následky pre naše vzájomné vzťahy“ aj vo Vyšehradskej skupine, teda zoskupení, kde je okrem Poľska a ČR tiež Slovensko a Maďarsko.

Súdny dvor EÚ v máji predbežne nariadil pozastaviť ťažbu v bani Turów do rozhodnutia o sťažnosti Českej republiky, ktorá sa na súd obrátila preto, že prevádzka bane okrem iného ohrozuje zásoby pitnej vody v obciach v Libereckom kraji. Poľská vláda ťažbu odmieta prerušiť, pretože by to podľa nej negatívne dopadlo na energetickú bezpečnosť krajiny.

Poľská a česká vláda rokujú o vzájomnej dohode, rozhovory sa ale ocitli na mŕtvom bode pre nezhodu o trvaní vzájomných záväzkov. Prerušili ich tiež pre české parlamentné voľby a formovanie novej vlády v Prahe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet