Na hlavný obsah

Poľsko opäť zvýši počty vojakov na hraniciach s Bieloruskom

Bude ich už 10 000.

Poľsko opäť zvýši počty vojakov na hraniciach s Bieloruskom
Na ilustračnej snímke poľský pohraničný nápis. Foto: RTVS

Poľsko zvýši počet svojich vojakov na hranici s Bieloruskom na 10 000, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na poľské ministerstvo obrany. Varšava sa snaží potlačiť nárast počtu ilegálnych migrantov, z ktorého viní Minsk.

„Navyšujeme počet vojakov, ktorí budú pomáhať pohraničnej stráži, o 2 500. Čoskoro bude na bezpečnosť hraníc dohliadať 10 000 vojakov z 12., 16. a 18. Divízia,“ uviedol na sociálnej sieti poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

Pohraničníci uviedli, že počas víkendu sa hranicu pokúsili prekročiť skupiny asi 60 až 70 migrantov. Dvaja vojaci utrpeli pri zásahu zranenia, ale nie sú vo vážnom stave. Už ich prepustili z nemocnice.

Poľsko a Pobaltie v posledných mesiacoch čelia prudkému nárastu počtu migrantov z Iraku, Sýrie a Afganistanu, ktorí sa snažia dostať z Bieloruska do susedných členských krajín Európskej únie (EÚ).

Varšava obviňuje režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z úmyselného vyvolania migračnej krízy v odvete za sankcie, ktoré naň EÚ uvalila za májové vynútené pristátie civilného lietadla s kritikom režimu na palube.

Pri poľských hraniciach s Bieloruskom platí výnimočný stav a poslanci poľského Sejmu, dolnej komory parlamentu, už schválili vybudovanie múru proti migrantom. Zákon týkajúci sa stavby ale ešte musí prejsť hornou komorou parlamentu a tú ovláda opozícia.

Poslanci dali zelenú aj novele zákona, ktorá umožní kontroverzné odmietnutie utečencov na hraniciach či ignorovanie ich žiadosti o azyl. Podľa ochrancov ľudských práv je však takýto postup v rozpore so záväzkami Poľska voči medzinárodnému právu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet