Na hlavný obsah

Poľsko posilnilo ochranu hranice s Bieloruskom, vyslalo takmer dvojnásobok vojakov

Pokusy o jej nelegálne prekročenie stále pokračujú.

Poľsko posilnilo ochranu hranice s Bieloruskom, vyslalo takmer dvojnásobok vojakov
Poľskí vojaci na hraniciach s Bieloruskom. Foto: TASR/AP

Poľsko takmer zdvojnásobilo počet vojakov na hraniciach s Bieloruskom v snahe zabrániť prílevu nelegálnych migrantov do krajiny. Uviedol to v utorok (19. 10.) poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, ktorého citovala agentúra Reuters.

Ide o výrazné posilnenie vojenskej prítomnosti na bieloruských hraniciach, keďže iba v sobotu (16. 10.) Blaszczak informoval, že v tomto regióne je vyše 3 000 príslušníkov ozbrojených síl. „Na poľsko-bieloruských hraniciach slúži takmer 6 000 vojakov zo 16., 18. a 12. divízie,“ napísal Blaszczak na sociálnej sieti. Dodal, že „pohraničnej stráži vojaci pomôžu zaistiť, aby štátne hranice neboli nelegálne prekračované“.

V pondelok (18. 10.) poľskí pohraničníci zaznamenali 612 pokusov o nelegálne prekročenie hraníc medzi Poľskom a Bieloruskom.

Ako uvádza agentúra DPA, Nemecko v pondelok ponúklo Poľsku pomoc pri ochrane spoločných hraníc a aby zvládlo nápor nelegálnych migrantov prichádzajúcich prevažne z krajín Blízkeho východu, ktorí sa cez Bielorusko a Poľsko pokúšajú dostať do Nemecka.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer v pondelok navrhol v liste adresovanému svojmu poľskému ministrovi vnútra Mariuszovi Kamiňskému, že jeho krajina vyšle do Poľska svoje bezpečnostné zložky, ktoré by tam pôsobili pod poľským velením.

Problémy chcú riešiť múrom

Poľskí vojaci začali na hraniciach s Bieloruskom koncom augusta stavať 2,5 metra vysoký plot z ostnatého drôtu v snahe zastaviť bezprecedentný prílev nelegálnych migrantov, ktorý je podľa Varšavy a Európskej únie (EÚ) zámerne podporovaný, respektíve organizovaný režimom autoritárskeho bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka ako forma hybridnej vojny s cieľom vyvinúť tlak na Brusel pre sankcie uvalené na Minsk. Bielorusko to odmieta.

Vláda vo Varšave však ostnatý plot, ktorý už na poľsko-bieloruských hraniciach stojí, plánuje nahradiť múrom. Dolná komora poľského parlamentu (Sejm) totiž schválila v októbri návrh zákona, ktorý Poľsku umožní vybudovať na hraniciach s Bieloruskom múr za 350 miliónov eur.

V snahe vyriešiť súčasnú migračnú krízu Poľsko vyhlásilo 2. septembra v oblastiach pri svojich hraniciach s Bieloruskom núdzový stav a jeho platnosť začiatkom októbra predĺžilo o 60 dní.

V reakcii na sankcie zo strany EÚ Lukašenko v máji vyhlásil, že Minsk už viac nebude nelegálnym migrantom brániť v tom, aby jeho krajinu využívali ako tranzitnú trasu na cestu do Európy. Poľsko, Litva a Lotyšsko v tejto súvislosti rôznymi formami posilnili ochranu a bezpečnosť svojich hraníc.

Podľa agentúry PAP poľský prezident Andrzej Duda vyjadril v utorok počas svojej návštevy Litvy nádej, že Európska rada v reakcii na tieto hybridné útoky zo strany Bieloruska uvalí na Minsk ďalšie sankcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet