Na hlavný obsah

Poľsko si predvolalo belgického veľvyslanca pre výroky premiéra De Crooa

Kritizoval Varšavu, že berie Úniu ako bankomat.

Poľsko si predvolalo belgického veľvyslanca pre výroky premiéra De Crooa
Na ilustračnej snímke poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau. Foto: TASR/AP

Poľské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslanca Belgicka pre prejav, v ktorom belgický premiér Alexander De Croo pred dvoma dňami obvinil Varšavu, že berie Európsku úniu (EÚ) ako „bankomat“ a že si rétorikou okolo súčasného sporu o právny štát zahráva s ohňom. Poľskej tlačovej agentúre PAP to povedal hovorca poľskej diplomacie.

„Predvolávame na 14.30 h veľvyslanca Belgicka v súvislosti s vyhlásením premiéra Belgicka pri vystúpení v College of Europe v Bruggách,“ oznámil hovorca Lúkasz Jasina.

De Croo v prejave na pôde spomínaného výskumného inštitútu Poľsko nekritizoval priamo, z jeho slov ale bola úplne jasná, na koho mieri.

„Zahrávate sa s ohňom, keď vediete vojnu proti európskym kolegom pre vnútropolitické účely,“ povedal belgický premiér. „Toto nie je otázka západu proti východu. Je to o drvivej väčšine členských krajín, od Pobaltia po Portugalsko, ktoré sa zhodujú, že naša únia je úniou hodnôt, nie bankomat. Nemôžete si brať všetky peniaze a odmietať pritom hodnoty,“ pokračoval.

De Croo zároveň kritizoval víkendový rozhovor poľského premiéra Mateusza Morawieckeho, ktorý denníku Financial Times okrem iného povedal, že EÚ svojimi krokmi vyvolá tretiu svetovú vojnu.

Poľsko sa v poslednom čase dostalo do problémov na súdnom dvore EÚ, ktorý v stredu (27. 10.) krajine nariadil platiť milión eur denne za to, že Varšava nepozastavila činnosť disciplinárnej komory najvyššieho súdu trestajúcej sudcov. Už pred mesiacom dostalo Poľsko pokutu za neuposlúchnutie súdneho príkazu o prerušení práce v hnedouhoľnej bani Turów, proti ktorého rozšíreniu podalo žalobu Česko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet