Na hlavný obsah

Portugalsko začne podávať tretiu dávku vakcíny proti covidu ľuďom starším ako 65 rokov

Krajina má najvyššiu mieru zaočkovanosti na svete.

Portugalsko začne podávať tretiu dávku vakcíny proti covidu ľuďom starším ako 65 rokov
Očkovanie proti koronavírusu v Portugalsku. Foto: TASR/AP

Portugalsko začne budúci týždeň očkovať treťou dávkou vakcíny proti covidu ľudí nad 65 rokov. Najprv prídu na rad najzraniteľnejšie skupiny, ako sú obyvatelia domovov pre seniorov a Portugalci starší ako 80 rokov, píše agentúra Reuters.

Už minulý týždeň začali portugalskí zdravotníci aplikovať posilňujúcu dávku preparátov proti covidu ľuďom starším ako 16 rokov, ktorí majú oslabený imunitný systém. Od pondelka (11. 10.) prídu na rad seniori, oznámil námestník ministerky zdravotníctva António Sales, podľa ktorého si tretiu dávku vakcíny môžu ľudia nechať aplikovať šesť mesiacov po druhej dávke.

Pre očkovanie posilňujúcou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sa rozhodlo už niekoľko krajín Európskej únie ako sú Španielsko alebo Francúzsko, poznamenala agentúra Reuters, podľa ktorej sa v jednotlivých krajinách líšia pravidlá, pre koho je tretia dávka určená.

Európska lieková agentúra (EMA) v pondelok (4. 10.) schválila podávanie tretích dávok vakcíny proti covidu od firiem Pfizer/BioNTech. Posilňovaciu dávku možno podľa regulátora únie zvažovať u ľudí starších ako 18 rokov, a to šesť mesiacov od druhej dávky.

EMA ďalej uviedla, že podporuje používanie tretích dávok vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna osobám so zníženou imunitou. V tomto prípade sa tretia očkovacia látka môže podať už 28 dní po druhej dávke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet