Na hlavný obsah

Poslanci Benčík a Kazda podali podnet na parlamentný výbor pre Ficove mince

Peniaze ani mince neuviedol v majetkovom priznaní.

Poslanci Benčík a Kazda podali podnet na parlamentný výbor pre Ficove mince
Ján Benčík a Radovan Kazda (obaja SaS). Foto: Ján Benčík - Facebook

Poslanci Národnej rady (NR) SR Ján Benčík a Radovan Kazda (obaja SaS) podali vo štvrtok (28. 10.) podnet na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií vo veci údajnej krádeže 50 000 eur a zlatých mincí z kancelárie Roberta Fica (Smer-SD).

Fico sa o krádeži hotovosti a mincí z jeho kancelárie v centrále Smeru na Súmračnej ulici v Bratislave zmieňoval na uniknutých policajných nahrávkach z poľovníckej chaty, ktoré sa dostali do médií v pondelok (25. 10.).

„Keďže ich (peniaze a mince) neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2020, podali sme dnes s kolegom Radom Kazdom podnet na Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, aby preveril, či ich tam pán poslanec Fico nemal uviesť,“ napísal Benčík na sociálnej sieti.

Ako informuje Transparency International Slovensko (TIS), v daňovom priznaní za minulý rok Fico, rovnako ako po ostatné roky, uvádza len príjmy z politiky. „V kolónke ‚Iné‘ vždy v prípade jeho osoby svieti iba 0,“ uvádza TIS na sociálnej sieti.

Fico: Peniaze mám z predaja zariadenia bytu

„Že som mal hotovosť v kancelárii? Preboha, čo je na tom zvláštne, keď neverím bankám a časť úspor, mimochodom získaných predajom zariadenia z predchádzajúceho bytu, mám v hotovosti,“ reagoval na kauzu vo videu v stredu (27. 10.) Fico.

TIS však uvádza, že luxusné vybavenie bytu z komplexu Bonaparte, ktoré pravdepodobne predseda Smeru myslel, v žiadnom doterajšom majetkovom priznaní neuviedol. Priznával len vybavenie chatky v Malých Levároch na Záhorí do roku 2018.

Transparency sa preto rozhodla podať podnet na výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. „Za neúplné alebo nepravdivé majetkové priznanie mu hrozí finančná pokuta vo výške až troch mesačných platov,“ uviedla TIS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko