Na hlavný obsah

Pôvodom majetku Jána Počiatka sa zaoberá francúzska prokuratúra

Informoval o tom Juraj Šeliga.

Pôvodom majetku Jána Počiatka sa zaoberá francúzska prokuratúra
Na archívnej snímke Ján Počiatek. Foto: TASR

Francúzska prokuratúra sa zaoberá pôvodom majetku exministra financií a dopravy za Smer-SD Jána Počiatka. Preverujú, či na kúpu jeho vily v Cannes známej z predvolebného videa Igora Matoviča (OĽANO) nepoužil nelegálne nadobudnuté peniaze alebo či neobišiel francúzske daňové zákony pri pôžičke na jej kúpu. Informoval o tom podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga na tlačovej konferencii s ministrom financií Igorom Matovičom.

„V januári tohto roka sme pripravili rozsiahle podanie, zozbierali sme informácie z verejne dostupných zdrojov o pánovi Počiatkovi a jeho podnikateľskej činnosti. Všetko sme preložili do francúzštiny a podali sme to na prokuratúru do Cannes,“ povedal Šeliga a dodal, že doteraz nemá informácie o tom, že by sa slovenské orgány zaoberali Počiatkovým majetkom. Šeliga tiež uviedol, že francúzska prokuratúra vzhľadom na citlivosť prípadu zatiaľ nebude poskytovať ďalšie informácie.

Minister financií povedal, že už niekoľko týždňov vedie rozhovory s koaličnými partnermi o tom, ako sprísniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Podľa Šeligu je dodnes platný zákon, ktorý prijala vláda Smeru, „totálne bezzubý“ a na jeho základe doteraz nebol nikomu zhabaný nelegálny majetok a nebola podaná ani jedna žaloba na preukázanie pôvodu majetku.

„Ja som očakával, že ministerstvo spravodlivosti za ten rok a pol príde s nejakou inicniatívou na zmenu zákona o preukazovaní pôvodu majetku. Bohužiaľ, dodnes sa tak nestalo, tak musíme na to ísť z druhej strany,“ dodal Matovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko