Na hlavný obsah

Požiare stále trápia obyvateľov Kalifornie

Jednému spôsobili ťažké popáleniny.

Požiare, ktoré horia na rôznych miestach Kalifornie, od pondelka (11. 10.) napáchali škody v dvoch kempoch pre obytné vozidlá a prívesy a spôsobili prerušenie dodávok elektrickej energie pre desiatky tisíc ľudí. Jeden človek utrpel ťažké popáleniny, napísala v utorok (12. 10.) agentúra AP.

Plamene v pondelok rozdúchal víchor, ktorý tiež vyvracal stromy a hnal so sebou oblaky prachu. V utorok jeho sila trochu zoslabla. V okrese Sacramento oheň zničil asi 30 objektov v jednom z tamojších kempov, v okrese San Joaquin istý muž utrpel popáleniny tretieho stupňa na väčšine tela a plamene v kempe zachvátili päť obytných vozidiel.

V okrese Santa Barbara je požiar, ktorý už zničil plochu o rozlohe 23 kilometrov štvorcových, absolútne mimo kontroly, píše AP. Hasiči kvôli nemu museli uzavrieť dôležitú diaľnicu vedúcu z vnútrozemia na pobreží.

Spoločnosť Pacific Gas & Electric  pre predpovedaný silný vietor prerušila dodávky prúdu pre asi 24 000zákazníkov, aby zabránila tomu, že padajúce stromy strhnú vedenie a kvôli iskrám vznikne požiar. Firmu obviňujú, že v roku 2018 na jej infraštruktúre vznikli poruchy, kvôli ktorým vznikol požiar, ktorý takmer zničil mestečko Paradise.

AP pripomína, že vietor je pre kalifornských hasičov nočnou morou. Tamojšia krajina je zdevastovaná vlnami horúčav a nezvyčajným suchom, ktoré podľa odborníkov súvisia so zmenou klímy. V pohorí Sierra Nevada už týždne horí rozsiahly požiar, ktorý zrejme zožal stovky sekvojovcov obrovských. Hasičom sa ho podarilo zastaviť len z 30 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet