Na hlavný obsah

Pozor na podvodný článok, chcú od vás vylákať peniaze

Podvodníci zneužili osobu ministra financií Igora Matoviča.

Internetom sa šíri fiktívny článok na vylákanie peňazí. Pod logom známeho spravodajského portálu a so zneužitím osoby ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) propaguje investovanie do kryptomien. Rezort financií aj IT špecialisti potvrdili, že ide o podvod. Radia na nič neklikať a neposkytovať údaje.

Postranný úmysel podvodníka je v článku dobre ukrytý, no nie neprehliadnuteľný. Dojem dôveryhodnosti navodzuje titulkom o známej osobnosti a logami populárnych médií. Text čitateľovi opakovane podsúva link na webstránku na obchodovanie s kryptomenami.

„Na prvý pohľad ide o scam. O pokus o buď vylákanie osobných údajov alebo o pokus donútiť, nejakým spôsobom motivovať návštevníka na registráciu a následne zaplatenie nejakého vstupného poplatku pri investovaní,“ povedal IT špecialista a odborník na ochranu súkromia Tomáš Mičo.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo financií ľuďom odporúča, aby sa na podobných stránkach neregistrovali a v žiadnom prípade neposkytovali svoje osobné údaje.
Od zavádzajúceho článku sa dištancuje aj redakcia portálu aktuality.sk, podľa ktorej nevznikol ani nebol publikovaný na jej webstránke a považuje ho za zneužitie dobrého mena a značky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko