Na hlavný obsah

Pre covid prudko pribúda výjazdov sanitiek. Zneužívajú ich aj špekulanti

Záchranári sa stretávajú aj s agresivitou.

Pribúdajú výjazdy záchranárov k pacientom s covidom. Množstvo denných zásahov sa rýchlo blíži k číslu z druhej vlny pandémie. Na tiesňovú linku však čoraz častejšie volajú špekulanti či neinformovaní pacienti. Chcú radu alebo dovoz liekov. Mnohí sú agresívni.

Kým v lete vyrazili záchranári za jeden deň ku covidovým pacientom maximálne desaťkrát, iba za prvých jedenásť októbrových dní bezmála tisíc.

„Atakujeme v týchto chvíľach už dáta, ktoré sme mali napríklad za apríl tohto roku a denne máme približne sto zásahov k pacientom, ktorí majú ochorenie COVID 19,“ hovorí Alena Krčová z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Kým vidíme, že juhozápad Slovenska, ktorý je viacej zaočkovaný, má relatívne nižšiu mieru výjazdovosti k týmto pacientom, tak celoslovenské čísla sú vyššie a zhoršuje ich práve východné Slovensko, ktoré má nízku mieru zaočkovanosti,“ dodáva Matej Polák, prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby.

Nie každý výjazd je však opodstatnený. Záchranári upozorňujú, že nie sú lekárňou ani taxíkom. Pacienti, ktorí nie sú v kritickom stave, by sa najprv mali poradiť so svojím obvodným lekárom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko