Na hlavný obsah

Pre snahu Maďarska skupovať budovy či pozemky sa zrejme zmení zákon o vlastníctve pôdy

Smer-SD volá po mimoriadnej schôdzi parlamentu.

Pre snahu Maďarska skupovať budovy či pozemky sa zrejme zmení zákon o vlastníctve pôdy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pravidlá, ktoré určujú spôsob kúpy pozemkov na Slovensku, sa možno už čoskoro budú meniť. Dôvodom je snaha maďarskej vlády investovať stovky miliónov eur do pôdy v susedných krajinách vrátane Slovenska. O zmene zákona hovoria ministri pôdohospodárstva aj zahraničných vecí.

Šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) sa pre nečakané kroky Maďarska, ktoré u nás už kúpilo niekoľko nehnuteľností rozprával aj s tamojším partnerom Péterom Szijjártóom.

Opozícia chce v tejto súvislosti zvolať mimoriadnu parlamentnú schôdzu a tvrdí, že maďarský premiér zneužíva slabosť slovenskej vlády. Téme sa v relácii Rádiožurnál na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

V prepočte 400 miliónov eur plánuje Maďarsko investovať do nákupu pôdy v stredovýchodnej Európe. Cieľom má byť vytvorenie akýchsi základov pre medzinárodnú expanziu ich domácich poľnohospodárskych podnikov.

Korčok sa o skupovaní slovenskej ornej pôdy Maďarmi dozvedel až z médií. Urýchlene sa preto stretol s predsedom úradu geodézie Jánom Mrvom.

„Vydám v najbližších dňoch pokyn pre katastrálne úrady v celej Slovenskej republike, aby od 15. októbra informovali v prípade, že pracujú na vklade vlastníckeho práva z ktoréhokoľvek cudzieho štátu, k akejkoľvek nehnuteľnosti na území SR,“ avizoval Korčok.

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus hovorí, že legislatívne úpravy by mali robiť príslušné rezorty a nemali by sa riešiť na medzinárodnej úrovni. „Skôr si myslím, že sa to týka konkrétnych rezortov, ktoré bezprostredne súvisia s daným skupovaním či už pôdy, alebo napríklad opravy kultúrnych pamiatok. Očakávam, že nájdeme nejaké riešenie, aby sme nemuseli takéto veci riešiť ako medzinárodnú otázku.“

Výzva vláde

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) už dal pokyn na prípravu novelizácie zákona, ktorý upravuje nadobúdanie vlastníctva poľnohospodárskych pozemkov a v krátkom čase ju plánuje predložiť vláde.

Opozícia považuje prípadné skupovanie slovenských pozemkov cudzími štátmi za neprijateľné. Hovorí o obavách z ohrozenia územnej integrity Slovenska a vyzýva vládu, aby začala konať.

„Tu nehovoríme o skupovaní pôdy a budov nejakými súkromnými vlastníkmi. Hovoríme o tom, že iný štát chce vlastniť na našom území ornú pôdu, poľnohospodársku, lesnú pôdu a k tomu aj pomerne lukratívne nehnuteľnosti,“ upozornil predseda Smeru-SD- Robert Fico.

Smer-SD podá v piatok (8. 10.) návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce od vlády počuť, čo plánuje urobiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika