Na hlavný obsah

Pred 15 rokmi zavraždili ruskú opozičnú novinárku Annu Politkovskú

Patrila k najhlasnejším kritikom ruského vedenia.

Pred 15 rokmi zavraždili ruskú opozičnú novinárku Annu Politkovskú
Spomienka na zavraždenú ruskú novinárku Annu Politkovskú pri príležitosti výročia jej smrti. Foto: TASR/AP

Anna Politkovská patrila v Rusku k najznámejším novinárom a obhajcom ľudských práv. Bola stelesnením tvrdej kritičky najvyššieho vedenia krajiny, vrátane prezidenta Vladimira Putina. Preslávila sa kritickými reportážami o ruskej generalite, o čečenskej vojne, ako aj o pomeroch v tajných službách. Jej život ukončila brutálna vražda, od ktorej vo štvrtok 7. októbra uplynulo 15 rokov.  

„Vždy písala pravdu. Druhá vec je, že táto pravda bývala často taká desivá, že myseľ mnohých ju odmietala prijímať,“ napísali kolegovia Anny Politkovskej z novín Novaja gazeta.  

Často sa jej vyhrážali

Anna Stepanovna Politkovská, rodená Mazepová, sa narodila 30. augusta 1958 v New Yorku sovietskym diplomatom ukrajinského pôvodu, ktorí pracovali v misii Organizácie Spojených národov (OSN).

Počas štúdií na Fakulte žurnalistiky na Lomonosovovej štátnej univerzite v Moskve, ktoré ukončila v roku 1980, sa zoznámila a vydala za Alexandra Politkovského. Po skončení vysokej školy pôsobila vo viacerých periodikách. Najdlhšie, od júna 1999 do svojej smrti v októbri 2006, pracovala ako komentátorka a osobitná spravodajkyňa v liberálnych opozičných novinách Novaja gazeta.  

Hneď po svojom nástupe cestovala do konfliktných oblastí a čitateľom približovala situáciu na severom Kaukaze, najmä v Čečensku. Často sa jej vyhrážali, sledovali ju, bola vystavená domovým prehliadkam, pokúšali sa ju zastrašiť. Počas siedmich rokov v Novej gazete publikovala viac ako 500 materiálov na aktuálne sociálno-politické témy.

Hlas proti nespravodlivosti

Kolegovia Politkovskej jedným hlasom hovoria, že pre ňu bol hlavný boj proti nespravodlivosti nezávisle od toho, o koho išlo. Vravela, že keď trpí, musí sa mu pomôcť.

Jeden zo zakladateľov a dlhoročný bývalý šéfredaktor novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov spomína, že pred dverami Politkovskej bol vždy dlhý rad ľudí, ktorí sa s ňou prišli podeliť o svoje problémy, prišli prosiť o pomoc: „V redakcii, na treťom poschodí, sa ťahal od vchodu až k jej kancelárii živý zástup ľudí. Títo ľudia sa jednoducho nemali na koho obrátiť. Ani na miestne úrady, ani na moskovské. Im zostala iba Politkovská.“  

Anna Politkovská.
Na archívnej snímke Anna Politkovská. Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Vyjednávanie s teroristami a pokus o otravu

Práca osobitnej spravodajkyne a komentátorky ju často zaviedla na mimoriadne výbušné miesta. Napríklad 25. októbra 2002 sa zúčastnila na rozhovoroch s teroristami v moskovskom divadle Dubrovka v čase, keď čečenskí islamisti zaútočili v samom srdci Ruska na zaplnené divadlo a zajali ako rukojemníkov okolo 850 ľudí.

Počas tragických udalostí v Beslane v septembri 2004 sa pokúsili Annu Politkovskú na palube lietadla otráviť – keď letela do tohto severoosetského mesta ležiacom na juhu Ruska pokrývať rukojemnícku drámu, počas ktorej čečenskí separatisti zabili 334 ľudí, z toho 186 detí vo veku do 17 rokov. 

Objednávateľ vraždy zostal nepotrestaný

Investigatívnu novinárku Annu Politkovskú zavraždili 7. októbra 2006 vo výťahu jej domu na Lesnej ulici v Moskve. Mala 48 rokov. V tento deň oslavuje narodeniny aj ruský prezident Vladimir Putin.

Čierne balóny pred ruským veľvyslanectvom
Na snímke balóny pred ruským veľvyslanectvom počas demonštrácie členov organizácie Reportéri bez hraníc na pamiatku zosnulej novinárky Anny Politkovskej.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Na tele Politkovskej sa našli štyri strelné rany vrátane rany na hlave. Neďaleko miesta činu našli vyšetrovatelia zahodenú pištoľ značky Makarov a štyri nábojnice.

Vyšetrovanie vraždy Anny Politkovskej, ktorá súvisela s jej publikačnou činnosťou, trvalo takmer osem rokov. Muži v talároch vyriekli ortieľ v júni 2014. Podľa verdiktu súdu vraždu organizoval viackrát trestaný čečenský kriminálnik Lom-Ali Gajtukajev. Odsúdený bol na doživotie v trestaneckej kolónii, v ktorej zomrel v júli 2017.

Celkove skončilo vo väzení za vraždu novinárky Politkovskej šesť ľudí vrátane vykonávateľov. Avšak kto bol objednávateľom tohto brutálneho činu, je stále neznáme. A keďže sa ho do 7. októbra 2021 nepodarilo odhaliť, podľa ruského trestného kódexu zostane objednávateľ vraždy navždy nepotrestaným, pretože od spáchania zločinu uplynie 15 rokov.  

V Bruseli po Politkovskej pomenovali tlačové centrum

Anna Politkovská bola aktívna tiež v oblasti ochrany ľudských práv. Napísala viaceré knihy ako napríklad Cesta do pekla. Čečenský denník, Druhá čečenská, Čečensko: hanba Ruska či Putinove Rusko. Mnohé z jej kníh boli preložené do viacerých jazykov.  

Za svoju tvorbu získala mnoho ocenení ako napríklad prémiu Zlaté pero Ruska za sériu reportáží z Čečenska, prémiu Andreja Sacharova alebo prémiu Olofa Palmeho. Európsky parlament na znak úcty k zavraždenej Politkovskej dal svojmu tlačovému centru v Bruseli jej meno. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet