Na hlavný obsah

Premiér Heger: Pandemická situácia sa zhoršuje. Nie je to prekvapenie

Upozornil na situáciu v nemocniciach.

Premiér Heger: Pandemická situácia sa zhoršuje. Nie je to prekvapenie
Na snímke premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Premiér Eduard Heger vo štvrtok (7. 10.) vyzval obyvateľov Slovenska, aby sa chránili pred koronavírusom a odľahčili tak nápor na zdravotnícku starostlivosť. Pripomenul, že plnenie nemocníc má v niektorých mestách už teraz za následok odkladanie plánovaných zákrokov.

Pandemická situácia na Slovensku sa zhoršuje, čo podľa premiéra nie je prekvapenie. „Očakávali sme, že táto situácia nastane. Deje sa to aj v okolitých krajinách. Navyše, na Slovensku máme nízku zaočkovanosť,“ skonštatoval.

„To, že sa nemocnice plnia, spôsobuje aj odklad klasických operácií, pretože lôžka sa musia reprofilizovať a enormne to tiež zaťažuje zdravotníkov,“ dodal.

Zdravotníkom sa poďakoval, že naďalej obetavo vykonávajú svoju službu. „Tá vlna bude zrejme ešte rásť a nemocnice sa budú plniť ďalšími ľuďmi.“

„Každý z nás rozhodne o tom, koľko bude v nemocniciach ľudí tým, ako bude chránený,“ zdôraznil Heger.

Pripomenul, že vyše 80 percent z hospitalizovaných pacientov tvoria nezaočkovaní. Dodal však, že rozhodnutie je na každom človeku. „Vidíme ale ten veľký rozdiel v ochrane, ak človek očkovaný je a ako očkovaný nie je,“ poznamenal.

Vakcínu premiér považuje za najúčinnejší spôsob ochrany. „Poviem to na vlastnom príklade, lebo som sám prekonal covid. A po prekonaní som mal protilátky na úrovni 14. Po zaočkovaní som mal hladinu protilátok na úrovni 215,“ prezradil.

Ľudí zároveň poprosil, aby naďalej dodržiavali hygienické opatrenia a v spoločnosti nosili respirátor či rúško.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko