Na hlavný obsah

Premiér Indie pozval pápeža na návštevu krajiny

Svätý Otec dávnejšie avizoval, že chce prísť do Indie.

Premiér Indie pozval pápeža na návštevu krajiny
Na snímke indický premiér Naréndra Módí a pápež František. Foto: SITA/AP

Indický hinduistický premiér Naréndra Módí počas svojho sobotňajšieho (30. 10.) prvého stretnutia s pápežom Františkom v Apoštolskom paláci vo Vatikáne pozval pontifika na návštevu Indie. Informovala o tom agentúra AFP.

Módí, ktorý sa v Taliansku zúčastňuje na dvojdňovom samite skupiny G20, viedol s pápežom takmer hodinový rozhovor, čo bolo výrazne nad rámec ich plánovaného 20-minútového stretnutia, píše AFP.

„S pápežom Františkom som mal veľmi srdečné stretnutie a príležitosť prediskutovať s ním širokú škálu problémov a pozval som ho taktiež na návštevu Indie,“ uviedol Módí na Twitteri po stretnutí s pápežom.

Pápež v minulosti oznámil, že chce navštíviť Indiu. Podľa spravodajského portálu Crux pred niekoľkými rokmi Vatikán dokonca vypracoval predbežný harmonogram jeho cesty do Indie.

Podľa AFP chce pápež František navštíviť túto druhú najľudnatejšiu krajinu sveta v záujme presadzovania obrany náboženskej slobody.

Aktivisti tvrdia, že odkedy je pri moci Módího Indická ľudová strana (BJP), náboženské menšiny sú vystavené väčšej diskriminácii a represiám. Týka sa to predovšetkým moslimov tvoriacich približne 14 % populácie, ako aj kresťanov, ktorí tvoria niečo cez 2 %. Ako pripomína AFP, zatiaľ poslednú návštevu Indie uskutočnil v roku 1999 pápež Ján Pavol II.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet