Na hlavný obsah

Premiér Morawiecki: Poľsko nemá v úmysle vystúpiť z EÚ

Ide vraj o klamstvá opozície.

Premiér Morawiecki: Poľsko nemá v úmysle vystúpiť z EÚ
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Poľsko nemá v najmenšom úmysle vystúpiť z Európskej únie, ubezpečil v utorok (12. 10.) podľa agentúry Reuters poľský premiér Mateusz Morawiecki a obvinil opozičných politikov zo šírenia lživých správ.

V nedeľu (10. 10.) sa v Poľsku konali hromadné demonštrácie na podporu zotrvania v EÚ po tom, ako poľský ústavný súd spochybnil nadradenosť práva Únie nad poľskou ústavou, v čom kritici pomerov vidia predzvesť možného odchodu Poľska z bloku.

„Naša skvelá opozícia sa snaží naznačiť, že chceme odísť z EU,“ povedal Morawiecki v Budapešti na schôdzke krajín Vyšehradskej štvorky, medzi ktoré popri Poľsku patrí aj Česko, Slovensko a Maďarsko.

„To je samozrejme nielen falošná správa, ale ešte niečo horšie. Je to lož, ktorej cieľom je oslabiť Úniu,“ dodal poľský premiér.

Hovorca najväčšej opozičnej strany, Občianskej platformy, zatiaľ podľa Reuters výroky Morawieckého nekomentoval.

Bývalý poľský premiér a niekdajší predseda Európskej rady Donald Tusk v nedeľu v televízii TVN24 varoval, že Poľsko môže prestať byť členom EÚ skôr, ako sa hocikomu zdá. Na nedeľňajšej demonštrácii vo Varšave potom povedal, že vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) ohrozuje poľskú budúcnosť v Európe.

Konzervatívna poľská vláda sa v poslednom čase dostáva s orgánmi EÚ často do konfliktu pre témy, ako sú sloboda tlače, migrácia, práva sexuálnych menšín či nezávislosť súdnictva. PiS tvrdí, že Európska únia prekročila svoje právomoci, keď sa pokúsila zastaviť poľské reformy súdnictva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet