Na hlavný obsah

Prezidentka hľadá riešenia pre zdražovanie

Ekonómovia a sociológovia priniesli riešenia, ako sa dá ľuďom pomôcť.

Rast cien energií sa dotkne aj slovenských domácností. Nie hneď, ale v budúcnosti. Prezidentka Zuzana Čaputová si preto pozvala odborníkov za okrúhly stôl. Ekonómovia a sociológovia priniesli riešenia, ako sa dá ľuďom pomôcť.

Slovensko čelí zdražovaniu cien potravín, energií či pohonných hmôt. Naše peňaženky ohrozuje aj inflácia, ktorá budúci rok dosiahne hodnotu približne päť percent.

„Táto téma je preto tak veľmi pálčivá, pretože došlo k naozaj výraznému nárastu, všetkých troch energetických hlavných komodít, čo sme za posledné roky nevideli. To, že by rástli všetky tri naraz a v takej miere,“ vysvetľuje Juraj Valachy, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Dobrou správou v tejto informácií, ktorá nie je taká pozitívna je, že to zdražovanie, či už potravín alebo cien energií, by malo byť dočasné. Odborníci predpokladajú, že ten nárast potravín by mal byť zhruba v priebehu budúceho roka pozastavený a mal by klesať,“ povedala po stretnutí s odborníkmi prezidentka.

Zdražovanie môžu najviac pocítiť ľudia, ktorí žijú na hranici chudoby. Najrizikovejšie skupiny sú seniori, viacdetné domácnosti, či domácnosti s jedným rodičom.

Štát by mal prísť preto s kompenzáciou – rýchlou, adresnou a dočasnou. Jedno z navrhovaných riešení by mohlo byť zvýšenie príspevku na bývanie.

„Je ale potrebné, aby sa udiala aj zmena v definovaní toho okruhu osôb, ktoré tento príspevok poberajú aby sa mohol týkať väčšieho okruhu ľudí, aby sa mohol týkať tzv. pracujúcej chudoby. Teda ľudí, ktorí pracujú a napriek tomu, žijú na hranici chudoby. Je potrebné aj uvažovať o celkovom zvýšení dávky v núdzi pre ľudí, ktorí ju poberajú,“ uviedla prezidentka.

Podľa prezidentky je potrebné zadefinovať aj nový druh dávky pre ľudí, ktorí sú na hranici energetickej chudoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko