Na hlavný obsah

Podľa prezidentky je bezdôvodné stíhanie vyšetrovateľov NAKA veľmi znepokojujúce

Tvrdí, že je dôležité, aby sa Slovensko očistilo.

Podľa prezidentky je bezdôvodné stíhanie vyšetrovateľov NAKA veľmi znepokojujúce
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok (22. 10.) reagovala na zverejnené odôvodnenie rozhodnutia Krajského súdu (KS) v Bratislave o prepustení štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Hlava štátu považuje za „veľmi znepokojujúce“, že vyšetrovateľov stíhajú bezdôvodne.

„Tento súd nielenže väzbu zrušil, ale konštatoval aj neodôvodnenosť trestného stíhania voči týmto osobám,“ skonštatovala prezidentka. Podotkla, že na Slovensku prebieha veľmi dôležité vyšetrovanie trestných činov vysokopostavených funkcionárov a množstvo z nich sa už priznalo.

„Je nesmierne dôležité, aby táto snaha pokračovala a Slovensko sa očistilo. V tomto kontexte považujem za veľmi znepokojujúce, že podľa súdu sú vyšetrovatelia, ktorí na týchto kauzách pracujú, predmetom bezdôvodného stíhania,“ uviedla.

Považuje za nebezpečné, ak by chcel niekto vyšetrovateľom brániť v ich práci, a to „cestou kriminalizácie“. „Z rozsudku sťažnostného súdu teda jasne vyplýva, že štyria policajní vyšetrovatelia nielenže nemali byť vzatí do väzby, ale nemali byť ani obvinení,“ dodala.

Ďalšie reakcie

Generálna prokuratúra SR tvrdí, že ešte 14. októbra rozhodla o žiadostiach o odňatie a prikázanie veci obvinených vyšetrovateľov NAKA a ich námietok zaujatosti tak, že vec neodňala Krajskej prokuratúre Bratislava, informoval hovorca GP SR Dalibor Skladan.

Doplnil, že GP SR tak rozhodla na podklade vyjadrení krajského prokurátora a všetkých prokurátorov bratislavskej prokuratúry, že sa vo veci necítia byť zaujatí.

Podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej je kľúčové, že sa obvinenia voči štyrom vyšetrovateľom NAKA ukázali ako neopodstatnené. „Verdikt KS by mal byť v ich prípade celoplošne rešpektovaný,“ uviedla.

Pre dobré fungovanie bezpečnostných zložiek bude podľa nej potrebná aj určitá zmena právnej úpravy. „Súčasný systém treba revidovať, aby bola inšpekcia viac nezávislá. Dokonca by som sa prihovárala aj za model, ktorý by znamenal, že by pod ňu patrila aj Slovenská informačná služba,“ dodala Kolíková.

Poslanec Andrej Stančík (OĽANO) oznámil, že plánuje podať trestné oznámenie na generálnej prokuratúre pre podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa vo veci obvinenia vyšetrovateľov.

„Závažné zistenia z uznesenia pridávajú na váhe tvrdeniam, ktoré hovoria o snahách zastaviť vyšetrovanie veľkých káuz za každú cenu,“ tvrdí.

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico poznamenal, že vyšetrovatelia sú naďalej obvinení, len ich stíhajú na slobode. Kritizoval, že súdu nestačí odpočúvanie vyšetrovateľov. „Potom všetkých počnúc (bývalým šéfom polície) Tiborom Gašparom či (nitrianskym podnikateľom) Norbertom Bödörom musia prepustiť na slobodu, vzhľadom na nedostatočné dôvody na väzbu.“

Líder opozičného Hlasu-SD Peter Pellegrini tvrdí, že si prečítal odposluchy a podľa neho ide o „hnusný vulgárny jazyk, v ktorom sa páni za počítačom dohadujú, aký trestný čin by mohli prišiť konkrétnej osobe“. Rozhodnutie KS nečítal, rozhodujúce preňho bude, ako sa s tým vysporiada prokuratúra a vyšetrovatelia, ktorí zatiaľ obvinenie nestiahli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko