Na hlavný obsah

Prezidentka vetovala novelu zákona o štátnej službe

Podľa nej otvára priestor na odvolanie z politických dôvodov.

Prezidentka vetovala novelu zákona o štátnej službe
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: RTVS

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok (25. 10.) vetovala novelu zákona o štátnej službe a o štátnej službe policajtov. Úprava podľa nej otvára priestor odvolať zamestnanca z riadiacej pozície bez udania dôvodu, a teda iba z politických príčin. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Ide o poslaneckú novelu zákona, ktorou sa upravuje zákon o štátnej službe a v podobe prílepku aj zákon o štátnej službe policajtov.

„Táto úprava oslabuje princíp politickej neutrality štátnej služby, princíp profesionality štátnej služby, a zároveň priamo mení obsah princípu stability štátnej služby,“ uviedla Čaputová s tým, že vedúci zamestnanci, ktorých bude možné odvolať z riadiacej funkcie bez uvedenia dôvodu, budú vystavení pokušeniu vykonávať štátnu službu v prospech aktuálneho politického vedenia príslušného štátneho orgánu, teda nie politicky neutrálne.

Novela nerešpektuje odporúčania inštitúcií

Prezidentka zdôraznila, že zmena zákona je tiež v rozpore s odporúčaniami viacerých medzinárodných inštitúcií (Rada Európskej Únie, Európska komisia a OECD), ale aj v rozpore s „našimi vlastnými záväzkami o profesionalizácii štátnej správy a jej odpolitizovaní.“

S jej znením nesúhlasila ani Legislatívna rada vlády SR a zásadný nesúhlas vyjadrila aj Rada pre štátnu službu.

Čaputová vetovala aj novelu zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície. Poukázala na to, že je v rozpore s legislatívnymi pravidlami, keďže sa v jednom zákone mení iný, nesúvisiaci zákon.

Pripomenula, že takmer rovnaká právna úprava bola už v platnosti v rokoch 2010 až 2016. Viedla však k mnohým súdnym sporom, v ktorých súdy považovali rozhodnutia vydávané na základe tohto ustanovenia za nezákonné a v rozpore s ústavným právom na súdnu ochranu.

Cieľ navrhovanej úpravy – umožniť pružne reagovať na personálne potreby, ale považuje za legitímny. „Nemožno ho však dosiahnuť v rozpore s legislatívnymi pravidlami, cez posilňovanie politických predstaviteľov a spôsobom, ktorý je podľa judikatúry súdov problematický,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko