Na hlavný obsah

Prezidentka vymenovala kozmonauta Bellu za brigádneho generála

Celkovo vymenovala do generálnej funkcie štyroch ľudí.

Prezidentka vymenovala kozmonauta Bellu za brigádneho generála
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo brigádny generál Ivan Bella počas jeho povýšenia do generálskej hodnosti. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok (19. 10.) vymenovala plukovníkov Alexandra Kollárika a Slavomíra Verčimáka do vojenskej hodnosti brigádneho generála. Generálmajora Vladimíra Šimka povýšila do hodnosti generálporučíka. Brigádnym generálom vo výslužbe sa stal doterajší plukovník vo výslužbe a prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.

Vymenovanie a povýšenie má podľa hlavy štátu veľký spoločenský význam. Vníma to ako prejav toho, že sa kontinuálne zlepšuje pripravenosť ozbrojených síl na plnenie ich ústavnej a zákonnej misie.

Kvalitný výkon vojenskej služby

Prezidentka sa poďakovala vojakom nielen za profesionálne kvalitný výkon vojenskej služby, ale aj za široký rozsah pomoci občanom a podporu iným rezortom v boji s pandémiou ochorenia COVID-19 a jej následkami.

„Ozbrojené sily aj v tejto súvislosti neustále dokazujú, že sú pevným a spoľahlivým prvkom systému obrany štátu, že sú príkladom v obetavej práci pre vlasť,“ ocenila Čaputová.

Od generálov očakáva, že budú pokračovať v zabezpečovaní obrany a bezpečnosti SR a v prípade potreby naďalej pomáhať obyvateľom.

„Očakávam tiež, že budete podporovať zdravé civilno-vojenské vzťahy v našej demokratickej spoločnosti, šíriť dobré meno ozbrojených síl a formovať ich podľa potrieb obrany štátu a našich spojencov.“

„Nie sú to malé očakávania, ale som presvedčená, že urobíte všetko, čo je vo vašich silách, aby ste oprávnené očakávania verejnosti naplnili,“ vyhlásila.

Podľa Bellu ide o záväzok

Bella vníma vymenovanie do hodnosti brigádneho generála vo výslužbe ako ocenenie svojej celoživotnej práce v prospech ozbrojených síl i pre dobré meno Ozbrojených síl SR, letectva, ministerstva obrany, ako aj krajiny. Je to preňho záväzok do budúcnosti.

„Venoval som sa hlavne práci s mládežou, motivácii mladých ľudí, aby neboli skeptickí, videli, že sa dajú dosiahnuť veľké ciele v každej dobe, len človek musí mať cieľ, chopiť sa príležitosti a tvrdo na sebe pracovať,“ skonštatoval.

Lietanie do vesmíru považuje za poslanie, komerčné lety podľa neho so skutočnou kozmonautikou až tak veľa spoločného nemajú. „Kozmonauti plnia zodpovedné úlohy, toto komerčné lietanie je o niečom inom, aby človek zažil dobrodružstvo, videl Zem z iného uhla pohľadu, zažil niečo, čo mohlo zažiť len málo ľudí,“ načrtol.

Bývalý vojenský letec a prvý slovenský kozmonaut pripustil, že lietanie mu chýba. Dnes už lieta iba ako pasažier. V súčasnosti pracuje v leteckom a námornom vyšetrovacom útvare ministerstva dopravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko