Na hlavný obsah

Pri demonštrácii za poľské členstvo v Únii zadržali aj synovca premiéra

Morawieckeho synovec je aktivista za práva LGBT komunity.

Pri demonštrácii za poľské členstvo v Únii zadržali aj synovca premiéra
Protestujúci ľudia vo Varšave. Foto: TASR/AP

Varšavská polícia v pondelok (11. 10.) uviedla, že pri nedeľnej (10. 10.) demonštrácii na podporu zotrvania krajiny v Európskej únii (EÚ) zadržala štyri osoby vrátane aktivistu za práva komunity LGBT, ktorý je zároveň synovcom premiéra Mateusza Morawieckeho. Vo Varšave podľa vedenia mesta a organizátorov demonštrovalo okolo 100 000 ľudí.

Premiérov 18-ročný synovec, aktivista a kritik súčasnej vlády Franek Broda, uviedol, že pri zásahu ho policajný príslušník kopol do hlavy. Hovorca varšavskej polície potvrdil, že Broda bol dočasne zadržaný, k obvineniam z policajnej brutality sa ale nevyjadril.

Pre blokovanie dopravy a zapaľovanie pyrotechniky počas demonštrácie a následného pochodu k sídlu poľskej vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) dostalo niekoľko desiatok ľudí pokutu. Podobné protesty, ako ten vo Varšave, sa konali aj inde v Poľsku.

Poliaci vyšli v nedeľu do ulíc po tom, ako poľský Ústavný súd spochybnil nadradenosť práva EÚ nad poľskou ústavou. Kritici tohto rozhodnutia ústavných sudcov, ktorých nominovala PiS, sa obávajú, že by Poľsko mohlo stáť členstvo v EÚ a vidia v ňom predzvesť takzvaného polexitu, teda odchodu Poľska z EÚ.

Morawiecki aj predseda PiS Jaroslaw Kaczyński popierajú, že by sa usilovali o odchod z EÚ. Poľská vláda sa však s orgánmi Únie dostáva čoraz častejšie do konfliktu, podotkla AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet