Na hlavný obsah

Pri Piešťanoch objavili pozostatky mamuta, ide o vzácny nález

Kosti poputujú do múzea.

V obci Ratnovce pri Piešťanoch našli pozostatky mamuta. Nález je starý asi 22 000 rokov. Výnimočný je tým, v akej dobrej kondícii kosti našli a že pochádzajú z jedného jedinca.

Mamuta našli neďaleko kostola. Odhaľovanie jeho častí zamestnalo odborníkov na niekoľko dní. Zviera z doby ľadovej pravdepodobne ulovili vtedajší obyvatelia regiónu.

Kosti boli v zemi pomerne plytko, do jedného metra. Nálezy po odkrytí opatrne zafixovali a pripravili na prevoz do múzea.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ide o nález kostrových pozostatkov mamuta srstnatého z poslednej doby ľadovej. Nálezy sú tvorené panvou, lopatkou, našla sa tam stehenná kosť, najkrajší nález je fragment kla,“ povedal Tomáš Mlynský, kurátor prírodných vied v Balneologickom múzeu v Piešťanoch.

Kostrové pozostatky po robustnom zvierati už zadokumentovali, teraz ich čaká čistenie a konzervovanie. Nájdené časti mamuta vystavia v Balneologickom múzeu Imricha Wintera najskôr na budúce leto.

Nálezisko v Ratnovciach sa snažili pri zbieraní artefaktov utajiť. No aj tak lokalitu navštívilo niekoľko hľadačov pokladov. Obec chce ľudí o objave z doby ľadovej aj oficiálne informovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny