Na hlavný obsah

Pri pôde sa to nekončí. Orbánova vláda na Slovensku skupuje aj budovy

Financuje aj podnikateľov či renováciu kostolov.

Milióny od maďarskej vlády potečú na juh Slovenska aj naďalej. Vláda Viktora Orbána nechce meniť plány pri nakupovaní historických budov za hranicami. Financovať chce aj opravy kostolov a podporovať podnikateľov.

Od kontroverzného nápadu vyčleniť 400 miliónov eur na nákup ornej pôdy v strednej Európe maďarská vláda po hlasnom nesúhlase tej slovenskej upustila. To isté sa však o ďalších investíciách, ktoré tečú na takzvanú „hornú zem“ z Budapešti, povedať nedá.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vláda Viktora Orbána aj naďalej financuje nadáciu na nákup historických budov v zahraničí. Prostredníctvom nej kúpila napríklad niekdajšie sídlo Ústavného súdu, ale aj ďalšie historické budovy, či už tu v Košiciach, Banskej Bystrici alebo v Tornali. Maďarská strana tak urobila za chrbtom slovenskej diplomacie, čím de facto porušila viedenský dohovor. Ako prevenciu dostali katastrálne úrady pokyn podobné snahy cudzích vlád v budúcnosti nahlásiť.

Podobne, teda bez informovania slovenskej strany, rozbehla maďarská vláda aj projekt renovácie kostolov. Za forinty sa ich u nás zrekonštruuje stovka.

„Vieme, čo robí Viktor Orbán na Slovensku. Jeho taktika nie je nijak komplikovaná. Tento človek sa snaží jednak kúpiť hlasy Maďarov žijúcich na Slovensku pred voľbami v roku 2022. Naháňa si aj politické body doma,“ hovorí Tomáš Valášek, nezaradený poslanec NR SR.

Osobitnou mnohomiliónovou kapitolou je aj podpora podnikateľov na juhu Slovenska. Investigatívci, vrátane kolegov z verejnoprávneho rozhlasu, zmapovali, že iba prostredníctvom jedinej nadácie poslala vláda Viktora Orbána od roku 2011 na Slovensko 140 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko