Na hlavný obsah

Pri príležitosti výročia maďarskej revolúcie sa v Budapešti konajú rôzne protesty

Sú provládne aj protivládne.

Pri príležitosti výročia maďarskej revolúcie sa v Budapešti konajú rôzne protesty
Protestujúci v uliciach Budapešti. Foto: TASR

Do budapeštianskych ulíc v sobotu (23. 10.) pri príležitosti 65. výročia protisovietskeho povstania vyrazili desaťtisíce Maďarov. Demonštrácie zvolali ako stúpenci premiéra Viktora Orbána, tak aj jeho odporcovia.

Maďarsko na budúci rok čakajú parlamentné voľby, v ktorých bude Orbán prvýkrát od nástupu k moci v roku 2010 čeliť jednotnému frontu opozičných strán, napísala agentúra Reuters.

Organizátori provládnej demonštrácie uviedli, že chcú opozícii i Bruselu ukázať svoju jednotu. „Je nemožné, že opäť čelíme útokom zo strany Západu, ktorý neustále kritizuje Viktora Orbána,“ uviedla podľa Reuters jedna z účastníčok demonštrácie. „Voľby na budúci rok budú o tom, či Maďarsko zostane suverénnou krajinou, alebo sa rozplynie v moslimskom mori,“ dodala.

Opozícia povzbudená dobrým výsledkom v miestnych voľbách v roku 2019 a tiež priaznivými prieskumami sa rozhodla utvoriť spoločnú koalíciu, aj keď v nej sú ideologicky veľmi nesúrodé strany od zelených, socialistov a liberálov až po pravicový Jobbik. Na čele koalície stojí Péter Márki-Zay, ktorý by mal na demonštrácii odporcov vlády prvýkrát vystúpiť ako oficiálny kandidát na premiéra, píše Reuters.

Účastníci provládneho pochodu si pripomenuli aj výročie zásahu polície, ktorá 23. októbra 2006 popoludní zasiahla v Budapešti proti demonštrantom protestujúcim proti vláde vtedajšieho premiéra Ferenca Gyurcsánya. Voči davu, ktorý smeroval k parlamentu, zasiahla vtedy polícia gumovými projektilmi, slzotvorným plynom a vodnými delami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet