Na hlavný obsah

Pri útoku islamistov v Burkine Faso zomrelo minimálne 14 vojakov

Počet obetí môže ešte stúpnuť.

Pri útoku islamistov v Burkine Faso zomrelo minimálne 14 vojakov
Na ilustračnej snímke ozbrojený muž kráčajúci ulicami hlavného mesta Burkiny Faso Ouagadougou. Foto: TASR/AP

Pri útoku na severe Burkiny Faso zomrelo najmenej 14 vojakov. Ďalších 7 utrpelo zranenia. Uviedla to v pondelok (4. 10.) agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje armádne zdroje a vyhlásenia miestnej vlády tejto západoafrickej krajiny.

Ozbrojenci prepadli vojenské jednotky v pondelok skoro ráno blízko dediny Yirgou v provincii Sanmatenga. Podľa armádnych zdrojov môže počet obetí ešte stúpnuť. Miestna vláda oficiálne útok nekomentovala.

Útok podľa Reuters šokoval miestnych obyvateľov. „Sme úplne zničení z toho, čo sa stalo,“ povedal starosta neďalekého mesta Barsalogho. „Bolo veľmi povzbudzujúce vidieť, koľko bezpečnostných a obranných síl bolo vyslaných do oblasti. Nemysleli sme si, že u nás môže dôjsť k takémuto útoku … Ale keď zabijú toľko vojakov a zoberú ich vybavenie, vytvorí to veľký strach,“ uviedol starosta.

Islamskí radikáli zabili na konci júna najmenej 15 policajtov v dedine Yirgou. Práve tam prišlo v januári 2019 o život 48 ľudí, keď miestni dedinčania po jednom útoku islamských radikálov zaútočili na komunitu, z ktorej islamistické skupiny najčastejšie rekrutujú svojich nových členov.

Násilie páchané islamskými radikálmi sužuje oblasť afrického Sahelu. V Burkine Faso, Mali a Nigeru preto prišli o život tisíce ľudí a milióny museli opustiť svoje domovy. Z Burkiny Faso utieklo zhruba 1,2 milióna ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet