Na hlavný obsah

Príčina smrti Jozefa Chovanca nie je jednoznačná

Budú potrebné odpovede na viaceré medicínske otázky, tvrdí rezort spravodlivosti.

Príčina smrti Jozefa Chovanca nie je jednoznačná
Foto: SITA/AP

Pravú príčinu smrti slovenského občana Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na bruselskom letisku Charleroi, ku ktorej prišlo vo februári 2018, zatiaľ nie je možné jednoznačne stanoviť. Bude ešte potrebné vyjasniť viaceré medicínske otázky, informoval o tom hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla.

V pondelok (27. 9.) a v utorok (28. 9.) sa na bruselskom letisku uskutočnila rekonštrukcia udalostí, ktoré viedli k smrti Chovanca. Prípad je podľa rezortu spravodlivosti výnimočný z viacerých ohľadov.

Okrem úniku záberov z cely, ktoré zachytili neprípustné správanie členov bezpečnostných zložiek, rezort poukazuje aj na fakt, že v Belgicku nie je bežné, aby iný štát intervenoval v trestnom konaní ako poškodená strana.

„Prvý deň rekonštrukcie, pondelok 27. septembra, sa odohrával na letisku, kde bol zrekonštruovaný priebeh udalostí na check-in, incident v lietadle a prevoz Jozefa Chovanca do cely neďaleko letiska,“ informoval Bubla a dodal, že pri rekonštrukcii boli prítomní zamestnanci letiska, príslušníci policajného zboru, ktorí slúžili v deň incidentu, prokurátor, vyšetrujúca sudkyňa aj zástupcovia Slovenska.

V druhý deň, utorok, sa pri rekonštrukcii venovali udalostiam v policajnej cele. Išlo o nočný incident, pri ktorom došlo k poraneniu Chovancovej hlavy a o zásah polície a zdravotníkov v skorých ranných hodinách. Na tejto fáze rekonštrukcie sa zúčastnili aj traja svedkovia a dvaja slovenskí znalci.

O konaní sa rekonštrukcie belgické úrady rozhodli už vlani v auguste, no pre pandémiu koronavírusu ju museli oddialiť. Vyšetrovatelia musia pripraviť oficiálnu správu o rekonštrukcii udalostí, ktorá bude zaradená do súdneho spisu. Ten vyšetrujúca sudkyňa odovzdá prokurátorovi, ktorý rozhodne o stíhaní osoby alebo osôb označených za vinníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko