Na hlavný obsah

Prieskum: Ďalšiu vlnu pandémie by nemusela prežiť viac ako polovica reštaurácií

Po druhej vlne až 9 % podnikov znovu neotvorilo.

Prieskum: Ďalšiu vlnu pandémie by nemusela prežiť viac ako polovica reštaurácií
Na snímke čašníčka pred reštauráciou. Foto: TASR

Až 52 % gastropodnikov ďalšiu vlnu koronakrízy neprežije, ak by pomoc od štátu bola rovnaká ako v prechádzajúcom krízovom období. Vyplýva to z prieskumu vykonaného na vzorke viac ako 500 reštaurácií, signatárov iniciatívy Pomoc pre gastro.

Podľa prieskumu 9 % podnikov po druhej vlne koronakrízy už neotvorilo. Vyše 60 % podnikateľov v slovenskom gastrosektore už v prvej vlne pandémie pristúpilo k prepúšťaniu zamestnancov.

Viac ako 80 % podnikateľov sa zadlžilo a muselo siahnuť po pôžičkách. Pre vyše 40 % podnikov tvorilo obedové menu základ tržieb. Až 90 % podnikateľov deklaruje zlú finančnú situáciu.

Vyše 50 % gastropodnikom by pomohlo naštartovanie spotreby formou poukazov na stravu. Z prieskumu tiež vyplynulo, že takmer 60 % podnikom chýba kvalifikovaný personál a 45 % podnikov podľa zistení iniciatívy avizuje menej hostí ako pred pandémiou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika