Na hlavný obsah

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť: Vláda chce znížiť deficit, nepovedala však ako

Štát by mal šetriť viac, hovorí analytik.

Štát plánuje šetriť. V budúcom roku chce ministerstvo financií znížiť rozpočtový deficit zo zhruba 8 percent HDP pod hranicu 5 percent. V ďalších dvoch rokoch sa má zadlžovať ešte menej. No podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) sa v návrhu rozpočtu nepíše, ako to dosiahnuť.

Ak chce štát v najbližších rokoch znížiť rozpočtový schodok pod hranicu troch precent HDP tak, ako to požadujú pravidlá Európskej únie, bude musieť pristúpiť aj k uťahovaniu opaskov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa RRZ je správne, že vláda chce schodok stlačiť pod tri percentá. Problém je, že neuviedla, ako to chce dosiahnuť. „Ozdravovanie rozpočtu sa má podľa návrhu rozpočtu posunúť až na ďalšie roky, kedy vláda síce predpokladá ambicióznu konsolidačnú politiku, pričom však chýba jasne zadefinovaná štruktúra opatrení,“ uvádza sa v stanovisku rady.

Návrhu rozpočtového plánu vidí priestor na šetrenie pri výdavkoch samospráv či platoch zamestnancov vo verejnej správe. Analytik hovorí, že vláda by mala šetriť razantnejšie. Argumentuje tým, že verejné výdavky sa v porovnaní s časmi pred finančnou krízou výrazne zvýšili.

„Či už je to problém v železničnej doprave, ktorú by sme chceli mať oveľa väčšiu ako si vieme dovoliť zaplatiť. Sú to nové dávky, ktoré vznikli, ako tehotenské alebo trinásty dôchodok. Ale takisto množstvo služieb, ktoré nikto nepoužíva, ako je napríklad navigačný systém pre autá,“ vysvetľuje analytik INESS Radovan Ďurana.

O zavedení výdavkových stropov aktuálne rokuje koalícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika