Na hlavný obsah

Rakovinu prsníka majú tisíce Sloveniek, stovky pacientiek ochoreniu podľahnú

Menej ako tretina žien absolvuje mamografické vyšetrenie.

Zachrániť život dokáže včasná diagnostika. Na Slovensku žije s rakovinou prsníka 30 000 žien. Ročne ochoreniu podľahne až 900 pacientiek. Pravidelné skríningové mamografické vyšetrenie dokáže odhaliť ochorenie, keď sa ešte dá liečiť.

U nás ho absolvuje menej než tretina žien. Na podporu prevencie aj dostupnosti liečby upozorňuje Medzinárodný deň pre zdravé prsia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pred rokmi diagnostikovali Denise Takáčovej rakovinu prsníka. Absolvovala chemoterapie, hormonálnu liečbu aj operácie. Po vyčerpaní štandardných možností liečby jej onkológ navrhol nový druh liekov. Poisťovne ich však nepreplácajú.

„Došla odpoveď, že neuhrádzajú. A dôvod? Že nie je na zozname kategorizovaných liekov. Keď chcem žiť, tak si to uhrádzam. Mesačne predajná cena je 4 206 eur. Riešime to míňaním úspor, manžel predal svoje auto, ja som celý čas pracovala,“ vysvetlila onkologická pacientka Denisa.

Zdravotné poisťovne sa podľa zákona riadia kategorizačným zoznamom ministerstva zdravotníctva. Sú v ňom uvedené lieky hradené z verejného zdravotného poistenia. Pre onkologických pacientov je ich aktuálne 329.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko