Na hlavný obsah

Razia v centrále strany rakúskeho kancelára Kurza, vyšetrujú ho prokurátori

Hovorí sa o úplatkoch a sprenevere.

Razia v centrále strany rakúskeho kancelára Kurza, vyšetrujú ho prokurátori
Na snímke bývalý rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Foto: TASR/AP

Rakúske úrady prehľadali viedenskú centrálu ľudovcov (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza, kancelárstvo a ministerstvo financií. Domové prehliadky súvisia podľa denníkov Die Presse a Kurier s novými obvineniami.

Tie sa podľa informácií rakúskej tlačovej agentúry APA týkajú dohôd s vydavateľom denníka Österreich Wolfgangom Fellnerom ešte z obdobia, keď Kurz nebol kancelárom.

Po razii v centrále protikorupční prokurátori podľa Reuters oznámili, že vyšetrujú Kurza pre podozrenie z úplatkárstva a zneužitia dôvery. Rakúske úrady zároveň oznámili, že spolu s Kurzom vyšetrujú ďalších deväť ľudí.

O razii sa špekulovalo

Vyšetrovatelia sa podľa APA zaujímali o dáta a dokumenty Kurzových blízkych dôverníkov. Prehliadky sa týkali okrem iného pracovísk hovorcu kancelára Johannesa Frischmanna, mediálneho poverenca Geralda Fleischmanna a poradcu Stefana Steinera v kancelárstve a v centrále ÖVP na viedenskej ulici Lichtenfelsgasse, potvrdil APA Kurzov hovorca.

O chystaných domových prehliadkach sa v uplynulých dňoch špekulovalo v rakúskych médiách. Podľa rozhlasovej stanice Ö1 sú medzi podozrivými samotný Kurz aj bývalý generálny tajomník ministerstva financií a niekdajší šéf rakúskeho štátneho holdingu ÖBAG Thomas Schmid. Okrem úplatkov a úplatkárstva ide podľa Ö1 tiež o spreneveru.

V čom spočíva obvinenie?

Jadro obvinenia spočíva podľa Ö1 v tom, že prieskumy v prospech ÖVP fingovane účtovali ako výdavky na štúdie ministerstva financií. Inými slovami, ministerstvo financií údajne platilo prieskumy pre Kurza.

Okrem toho podľa Ö1 uzavreli dohodu s denníkom Österreich o zverejňovaní inzerátov v súvislosti s prieskumami. Uzatvorením dohody Kurz údajne poveril Schmida.

Terajší kancelár ďalej podľa zistení rozhlasu prehovoril bývalú ministerku pre otázky rodiny Sophii Karmasinovej, aby sa na skutkoch podieľala tým, že do prieskumov zadávala otázky, ktoré slúžili len straníckym účelom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet