Na hlavný obsah

Rakúsko má v pláne od polovice roku 2022 zaviesť uhlíkovú daň

Ľuďom peniaze vráti v klimatickom bonuse.

Rakúsko má v pláne od polovice roku 2022 zaviesť uhlíkovú daň
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rakúska vláda plánuje podľa agentúry AP zaviesť od júla budúceho roka novú uhlíkovú daň, pri ktorej spotrebitelia budú musieť zaplatiť 30 eur za každú tonu oxidu uhličitého CO2. Vybrané financie chce potom kabinet prerozdeľovať medzi občanov vo forme takzvaného klimatického bonusu.

V roku 2025 sa má daň zvýšiť na 55 eur za tonu CO2. Cieľom tohto kroku je motivovať ľudí napríklad k tomu, aby si z rôznych možností dopravy či vykurovania vyberali tú, ktorá je šetrnejšia k životnému prostrediu, pretože pri nej vzniká menej emisií. Ak sa ľudia rozhodnú pre menej ekologický spôsob, budú musieť zaplatiť viac. Predpokladá sa, že daň bude pridaná k cenám za služby jednotlivých spoločností.

Vláda očakáva, že do roku 2025 na tejto dani vyberie päť miliárd eur. Každému obyvateľovi Rakúska potom vláda vráti peniaze vo forme bonusu, ktorého presná výška bude vypočítaná na základe toho, kde žije, aby na opatrení neboli ukrátení napríklad ľudia z vidieckych oblastí s horšou dopravnou obslužnosťou. Deti budú mať nárok na polovicu toho, čo dospelí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet