Na hlavný obsah

Rakúsky prezident: Rakúšania neboli len obeťami holokaustu, ale aj jeho páchateľmi

V Osvienčime zomrelo viac ako 11 000 rakúskych Židov.

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen v pondelok (4. 10.) v bývalom nacistickom koncentračnom a vyhladzovacom tábore v Osvienčime otvoril novú rakúsku expozíciu.

„Je našou vôľou a povinnosťou pripomínať, že nielen obete, ale aj páchatelia nacistických zločinov boli súčasťou rakúskej spoločnosti a boli ňou formovaní,“ povedal prezident podľa rakúskej tlačovej agentúry APA. „Naše dejiny nemožno konfrontovať len s polovicou príbehu,“ dodal predseda rakúskej snemovne Wolfgang Sobotka.

Predchádzajúca expozícia predstavovala Rakúsko ako prvú obeť nemeckého nacizmu v Európe pre jeho pohltenie Nemeckom v roku 1938 a do veľkej miery opomínala spoluzodpovednosť Rakúšanov. Túto expozíciu uzavreli v roku 2009, pripomenula agentúra DPA.

V Osvienčime, ktorý Nemci po porážke Poľska pričlenili k nacistickej ríši, vznikol v roku 1940 koncentračný tábor, v ktorom boli najprv väznení Poliaci. O dva roky neskôr vznikol tábor Auschwitz-Birkenau, ktorý sa stal najväčším nacistickým vyhladzovacím táborom.

Nacisti tu podľa odhadov zavraždili 1,1 milióna ľudí, prevažne Židov, ale aj Poliakov, Rómov, sovietskych zajatcov a väzňov z ďalších krajín. Z približne 65 500 rakúskych Židov, ktorí sa stali obeťami holokaustu, ich zahynulo v Osvienčime viac ako 11 000.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet