Na hlavný obsah

Reforma nemocníc rozdeľuje aj koalíciu

Sme rodina hovorí o nedostatočnej komunikácii, Cigániková im vyčíta "politický marketing."

Reforma nemocníc rozdeľuje aj koalíciu
Politická diskusia O 5 minút 12. Foto: RTVS

Reforma nemocníc nie je založená na ich rušení. Jej podstatou je stanovenie kvalitatívnych štandardov pre jednotlivé oddelenia a zvýšenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to v nedeľu (17. 10.) uviedla Jana Bittó Cigániková (SaS). Napriek tomu na reforme nepanuje zhoda ani vo vnútri koalície.

„Ani jedna nemocnica sa rušiť nebude. Je pravdepodobne isté, že niektoré oddelenia sa zmenia na oddelenia dlhodobej starostlivosti,“ povedala Cigániková.

Pacientom podľa nej neprekáža, ak za plánovanou operáciou pôjdu o niekoľko desiatok minút dlhšie. „Tam tú operáciu urobí špičkový tím na vybavenom pracovisku, kde majú prístroje, sestry, skúsenosť. Keď vám tu operáciu spravia, vrátite sa späť bližšie k domovu. Pretože dnes namiesto rehabilitácie musíme niekedy poslať ľudí domov, lebo nemajú kde ležať,“ vysvetlila Cigániková.

Upozornila, že Slovensko má v súčasnosti jednu z najhustejších nemocničných sietí v Európskej únii, „ale tú sieť nevieme zásobiť ani personálom, ani peniazmi, ani vybavením.“ Výsledkom je podľa nej, že ľudia na zdravotnú starostlivosť dlho čakajú. „Nedá sa to urobiť inak, ako učesať systém a určiť, aké budú podmienky.“

Považuje, za „nezodpovedné“, že koaličný partner Sme rodina si na téme robí „politický marketing.“

Miloš Svrček zo Sme rodina naopak ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (OĽANO) vyčíta, že predkladatelia reformu neodkomunikovali dostatočne s koaličným partnerom, ani v regiónoch „s tými, ktorých sa týka – zdravotníkmi, zariadeniami, zriaďovateľmi.“

Nezaradený poslanec Richard Raši hovorí, že Hlas-SD reformu nepodporá, lebo bola robená  od zeleného stola. „Nerušia sa nemocnice, ale budú sa rušiť akútne lôžka, lebo sa menia na lôžka iné,“ skonštatoval.

„Keď ani vláda nemá veci odkomunikované a nemá medzi sebou zhodu, ako chce potom presvedčiť ľudí, že to, čo chce robiť, bude naozaj dobré,“ podotkol ďalší opozičný poslanec Martin Beluský (Kotlebovci – ĽS NS).

Rozpočet a konsolidácia verejných financií

V súvislosti s návrhom štátneho rozpočtu sa Cigániková a Svrček zhodli, že rezorty ich strán by uvítali viac peňazí. Chápu ale snahu znižovať deficit verejných financií.

Cigániková zopakovala, že SaS nebude súhlasiť so zvýšením daní. „Politici môžu nakladať s verejnými financiami dvoma spôsobmi. Vytiahnuť ich od občanov na vyšších daniach, alebo ich ušetriť na vlastnom aparáte,“ podčiarkla s tým, že pre SaS je preto podstatné, aby dňová brzda bola súčasťou dlhovej brzdy.

Opozícia zdôrazňuje, že rozpočet pracuje s rekordnými príjmami. „Plánovaný deficit na úrovni viac ako päť miliárd eur je podľa nás katastrofálne číslo,“ skonštatoval v tejto súvislosti Beluský.

„Rozpočet sa aj do ďalších rokov snaží byť ambiciózny z hľadiska znižovania deficitu, ale nevidíme tam žiadne reálne návrhy, na základe ktorých to chce vláda spraviť,“ dodal.

Raši plánuje pre dofinancovanie zdravotníctva predložiť pozmeňujúci návrh na navýšenie z rezervy vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko