Na hlavný obsah

Reformu národných parkov posunuli na apríl 2022

Potvrdili to ministri Budaj a Vlčan.

Reformu národných parkov posunuli na apríl 2022
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO). Foto: TASR

K presunu štátnych pozemkov v prvých dvoch národných parkoch, ktoré už prešli zonáciou územia, dôjde až 1. apríla 2022. Reforma národných parkov sa mala pôvodne začať už od 1. januára budúceho roka.

Pred podpisom Memoranda o spolupráci a porozumení pri realizácii novely zákona o ochrane prírody a krajiny o tom v pondelok (25. 10.) informovali minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

„Ide o dohodu dvoch kľúčových ministerstiev pri presadzovaní záujmov ochrany prírody a pozdvihnutia života ľudí v regiónoch Slovenska,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva životného prostredia (MŽP).

V apríli by sa mali pod envirorezort previesť pozemky v Slovenskom raji a Pieninskom národnom parku. Tie už majú hotovú zonáciu. V ostatných NP by mal presun zahŕňať len územia s najprísnejšími stupňami ochrany – štvrtým a piatym.

„Verím, že zonácie budú dokončené do konca nasledujúceho roka, keď by sa mal tento proces uzavrieť,“ poznamenal Budaj. Verí, že reforma prejde aj v parlamente napriek avizovanému nesúhlasu zo strany koaličného hnutia Sme rodina.

Podľa Budaja obsiahli všetky výhrady, ktoré mal šéf hnutia i parlamentu Boris Kollár. O návrhu reformy a aj pozmeňujúcom návrhu k národným parkom by sa malo hlasovať na aktuálnej schôdzi parlamentu.

Ministri sa v memorande tiež zaviazali zachovať jednotný systém obchodovania s drevom prostredníctvom organizácie lesného hospodárstva v zakladateľskej pôsobnosti. Vyťažené drevo z NP prednostne ponúknu miestnym spracovateľským kapacitám a miestnym obyvateľom z regiónu.

Spomenuté rezorty sa dohodli aj na polkilometrovom sanačnom pásme medzi bazzásahovým územím a hospodárskymi lesmi. „Do konca júna by nám MŽP malo predložiť návrh na zonáciu ostatných národných parkov. Musíme dosiahnuť celospoločenskú zhodu na tom, na akej ploche územia si chceme a vieme dovoliť národné parky,“ skonštatoval Vlčan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko