Na hlavný obsah

Režim v Bielorusku bude trestať ľudí za sledovanie nežiadúcich kanálov na sociálnej sieti

Považuje ich za extrémistické.

Režim v Bielorusku bude trestať ľudí za sledovanie nežiadúcich kanálov na sociálnej sieti
Na archívnej snímke vlajka Bieloruska na budove úradu v Minsku. Foto: TASR/AP

Bielorusko zaviedlo trestnú zodpovednosť za pravidelné monitorovanie zdrojov na sociálnej sieti Telegram, ktoré úrady označili za extrémistické. Bieloruský úrad boja proti organizovanému zločinu uviedol, že ľudia môžu byť za takzvané odoberanie nežiaducich telegramových kanálov stíhaní ako účastníci extrémistických zoskupení a odsúdení až na sedem rokov odňatia slobody.

Prívlastok „extrémistický“ si pritom v Bielorusku z veľkej časti vyslúžili zdroje kritizujúce režim Alexandra Lukašenka, upozornil informačný server Meduza.

„Kupujúci extrémistických kanálov na sieti Telegram ponesú trestnú zodpovednosť ako účastníci extrémistických zoskupení,“ upozornil na tejto sieti bieloruský úrad pre boj s organizovaným zločinom (GUBOP). Zodpovedajúce uznesenie už v utorok (12. 10.) prijala bieloruská vláda.

V Bielorusku vyhlásili za extrémistické vyše 100 telegramových kanálov. Väčšina z nich je zameraná na politické témy a kritiku súčasného bieloruského vedenia, poznamenal server Meduza. Najväčší z nich, Nexta Live, odoberá vyše 980 000 ľudí.

„Je to úplne strašný útok na slobodu slova v Bielorusku. Je to rovnaké, ako keby vám hrozilo väzenie za to, že sledujete niekoho na twitteri,“ okomentovala novú právnu normu známa bieloruská novinárka Hanna Ljubakovová.

Sociálna sieť Telegram zohrala v Bielorusku dôležitú úlohu pri organizácii vlaňajších masových protestov po prezidentských voľbách, ktoré veľká časť bieloruskej verejnosti považuje za zmanipulované. Telegram však ako spôsob komunikácie s verejnosťou s obľubou používajú aj bieloruské úrady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet