Na hlavný obsah

Rezort diplomacie USA potvrdil, že Spojené štáty cez víkend budú rokovať s Talibanom

Rokovania však neznamenajú uznanie nového režimu.

Rezort diplomacie USA potvrdil, že Spojené štáty cez víkend budú rokovať s Talibanom
Na ilustračnej snímke Biely dom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo Zahraničných vecí v piatok (8. 10.) potvrdilo informáciu, že v katarskom hlavnom meste Dauha bude v sobotu (9. 10.) a v nedeľu (10. 10.) rokovať delegácia Spojených štátov s vysokými predstaviteľmi radikálneho islamského hnutia Taliban.

Bude to prvé osobné stretnutie medzi zástupcami dvoch strán od augustového návratu Talibanu k moci v Afganistane. Hovorca americkej diplomacie zdôrazňoval, že schôdzka neznamená americké uznanie nového afganského režimu.

O konaní rozhovorov najskôr v piatok s odvolaním sa na svoje zdroje informovala agentúra Reuters. Uviedla, že v americkej delegácii budú zástupcovia rezortu zahraničia, vládnej humanitárnej agentúry USAID i amerických tajných služieb. Naopak v nej údajne nebude zvláštny vyslanec Spojených štátov pre Afganistan Zalmay Khalilzad, ktorý v minulých rokoch viedol za USA rokovania s Talibanom.

USA chcú tlačiť na dodržiavanie ľudských práv

„Budeme tlačiť na to, aby členovia Talibanu rešpektovali práva všetkých Afgancov, vrátane žien a dievčat, a vytvorili inkluzívnu vládu so silnou podporou,“ povedal k nadchádzajúcim rokovaniam hovorca americkej diplomacie. AFP podotýka, že Američania po kolapse Washingtonom podporovanej vlády udržiavali s novými vládcami Afganistanu kontakt, osobne ale ešte odvtedy dve strany nerokovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet