Na hlavný obsah

Rezort práce bude meniť druhý pilier. Rizikovejšie fondy sú výnosnejšie

Štát sa pred ôsmimi rokmi dopustil chyby.

Sporitelia v druhom pilieri si doteraz spolu s výnosmi nasporili viac ako 11 miliárd eur. Keby štát pred ôsmimi rokmi direktívne nepresunul väčšinu ich majetku do garantovaných fondov, bolo by tam už vyše 14 miliárd eur. Ministerstvo práce bude preto meniť fungovanie druhého piliera.

Od roku 2013, keď štát nariadil dôchodkovým správcovským spoločnostiam presunúť úspory väčšiny z 1 300 000 ľudí v druhom pilieri do garantovaných fondov, sa dôchodkovým správcovským spoločnostiam podarilo vrátiť do rizikovejších fondov 400 000 sporiteľov.

Pozrite si reportáž RTVS:

Konzervatívne fondy sú z dlhodobého hľadiska menej výnosné ako akciové a indexové. Ľudia svoje budúce dôchodky však neriešia.

„Dávali sme si nádeje tento rok pre zmenené výpisy, kde ľuďom projektujeme, aké by mali dôchodky, ak by prestúpili do negarantovaných fondov, že sa tá miera prestupov zvýši.

Nestalo sa tak, to znamená, ani projekcia budúcich dôchodkov neaktivovala ľudí, aby prestúpili z garantovaných do negarantovaných fondov,“ hovorí Miroslav Kotov, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

Šéf asociácie tvrdí, že ak chce štát napraviť svoj chybný krok spred ôsmich rokov, musí určiť pravidlá, ako presunúť sporiteľov do rizikovejších fondov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika