Na hlavný obsah

Na podporu miest pre znevýhodnených ľudí pôjde 52 miliónov eur

Ide o seniorov či zdravotne postihnutých.

Na podporu miest pre  znevýhodnených ľudí pôjde 52 miliónov eur
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny chystá balík 52 miliónov na podporu pracovných miest pre ľudí znevýhodnených na trhu práce. Vďaka tejto pomoci by sa podľa ministra Milana Krajniaka (Sme rodina) mohlo zamestnať viac ako 14 000 ľudí po celom Slovensku.

Štát bude prostredníctvom pomoci preplácať časť ceny práce nových zamestnancov, aby financie použil efektívnejšie a mohol ich poskytnúť väčšiemu počtu zamestnávateľov, informoval minister.

Ako upresnil, o dotáciu môžu požiadať zamestnávatelia, ktorí chcú zamestnať človeka s preukazom ŤZP, osamelého rodiča, ľudí vstupujúcich po prvý raz na trh práce (absolventi stredných a vysokých škôl) či rodičov na rodičovských dovolenkách, ktorí chcú pracovať na polovičný úväzok. Ide tiež o zamestnancov starších ako 50 rokov. Jeden zamestnávateľ môže žiadať o dotáciu na maximálne štyroch zamestnancov.

„Tí, ktorých podporíme, musia byť prijatí na pracovný pomer na dobu neurčitú, aby bola šanca, že po tom, čo podpora skončí, bude pracovné miesto zachované,“ vysvetlil Krajniak.

Rezort práce bude pokračovať v podpore začínajúcich živnostníkov. „Ukázalo sa to ako veľmi želaný a efektívny nástroj,“ uviedol minister. Štát sumou maximálne 3 700 eur chce podporiť aj zaškolenie nového zamestnanca prostredníctvom mentora, pretože zamestnávatelia mali podľa slov generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Karola Zimmera vysoké náklady na vstup zamestnanca do pracovného pomeru.

Podpora pre zamestnávateľa, ktorý chce zamestnať človeka znevýhodneného na trhu práce, bude vo výške 3 300 eur za 9 mesiacov, ktoré daný zamestnanec odpracuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko