Na hlavný obsah

Rezort školstva spúšťa projekt, ktorý má pomôcť v oblasti digitalizácie

Do projektu sa prihlásilo takmer 90 škôl, vybrali tri.

Rezort školstva spúšťa projekt, ktorý má pomôcť v oblasti digitalizácie
Na ilustračnej snímke deti v triede počas vyučovania. Foto: TASR

Ministerstvo školstva vo štvrtok (21. 10) oznámilo, že spúšťa program Projektový šprint. Ten má zvýšiť kvalitu vzdelávania na základných školách prostredníctvom lepšieho využívania informačných technológii počas vyučovania. Podporovaný je z Nástroja technickej pomoci Európskej komisie (EK).

Program má pomôcť efektívnejšie zaviesť aj podporné reformy z plánu obnovy, v ktorom je na investície do digitálneho vybavenia a pripojenia škôl vyčlenených približne 190 miliónov eur. Cieľom projektu je tiež dať zúčastneným školským tímom zložených z učiteľov a žiakov priestor otestovať svoje nápady a riešenia v oblasti digitalizácie.

Do projektu sa prihlásilo takmer 90 škôl, z ktorých boli pre prvú fázu do konca roka 2021 vybrané tri, každá z iného regiónu Slovenska.

„Projekt školám umožní inovovať svoje pedagogické postupy s využitím informačných technológii, a umožní aj prepájať školy rôznych úrovní, čím sa vytvorí priestor na výmenu skúseností a príkladov dobrej praxe, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu vzdelávania v budúcnosti,“ vysvetlil rezort.

Na dosiahnutie merateľného výsledku budú mať školy v prvej fáze 60 dní, počas ktorých môžu využiť pomoc a skúsenosti medzinárodných expertov zo Svetovej banky, podporu a účasť odborníkov z Európskej komisie.

Prvá fáza sa spúšťa už od štvrtka 21. októbra, pričom tri vybrané školy budú mať dva mesiace na to, aby si overili vlastné návrhy na zlepšenie v oblastiach, ktoré považujú za dôležité. Na konci projektu ministerstvo vyhodnotí najefektívnejšie riešenia a pripraví usmernenie, ako by ich mohli využiť a zaviesť aj iné školy.

Zmeny, ktoré vybrané školy úspešne zavedú, umožnia zlepšiť digitálne zručnosti učiteľov a žiakov a postupne aj existujúce učebné osnovy. „To by sa malo postupne odraziť v zlepšovaní výsledkov žiakov, najmä v gramotnosti, kritickom myslení a digitálnych zručnostiach.

Celkovým cieľom projektu je zlepšiť znalosti a skúsenosti ministerstva s implementáciou digitálnej transformácie škôl podporujúcou aj iné plánované reformy vo vzdelávaní, vysvetľuje Zuzana Baranovičová z ministerstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko