Na hlavný obsah

Rokovania o novej vláde v Nemecku sú v plnom prúde

Jej finálne zloženie zatiaľ len ťažko predpovedať.

V Nemecku pokračujú rokovania o budúcej vládnej koalícii. Cez víkend sa stretli socialisti so zelenými aj liberálmi a s nimi zase diskutovali i kresťanskí demokrati. O ich účasti v budúcej vláde sa hovorí ako o menej pravdepodobnej. Pokiaľ sa však dve menšie strany Zelení a FDP nerozhodnú pre koalíciu so socialistami, všetko je otvorené.

Všetci hovoria o konštruktívnych rozhovoroch bez toho, aby prezradili konkrétne prieniky i nezrovnalosti. Len tajomník liberálov Volker Wissing po rokovaní so socialistami (SPD) jasne povedal, že pozície oboch strán sú diametrálne odlišné.

Naopak, s kresťanskými demokratmi (CDU/CSU) sa zhodujú takmer vo všetkom. To, že tón udávajú malé strany, signalizuje novú éru v nemeckej politike.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Obdobie ľudových strán sa v Nemecku skončilo. Je to vidieť aj na tesných percentuálnych výsledkoch, ktoré dosahujú tradičné strany SPD a CDU vo voľbách. Znamená to, že v Nemecku prekonávame podobný proces, aký badať aj v ďalších európskych krajinách. Vzájomné vzťahy medzi stranami budú preto labilné,“ uviedol bývalý intendant spravodajskej televízie Deutsche Welle Dieter Weirich.

Táto labilnosť bude mať vplyv aj na nemeckú zahraničnú politiku, lebo teraz sa rozhoduje nielen o budúcnosti Európskej únie, ale aj o vzťahu ku krajinám strednej a východnej Európy.

V utorok (5. 10.) majú bilaterálne sedieť za rokovacím stolom Zelení a kresťanskí demokrati, potom sa očakáva rozhodnutie o začiatku rokovaní strán potenciálnej semaforovej trojkoalície socialistov, zelených a liberálov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet