Na hlavný obsah

Rozsiahla operácia v Líbyi sa skončila zadržaním 4 000 migrantov

Razie sa uskutočnili v meste Gargareš.

Rozsiahla operácia v Líbyi sa skončila zadržaním 4 000 migrantov
Na ilustračnej snímke loď s migrantmi v Tripolise v Líbyi. Foto: TASR/AP

Veľká operácia v západnej Líbyi vyústila do zatknutia 4 000 migrantov vrátane stoviek žien a detí. Informovali o tom miestne úrady v sobotu (2. 10.). Organizácia Spojených národov (OSN) zase uviedla, že prvotné správy hovorili o tom, že pri záťahu prišiel o život najmenej jeden človek a ďalších 15 utrpelo zranenia.

V niektorých prípadoch vraj bezpečnostné zložky použili nadmernú silu, aby vyhnali ľudí z domovov. Razie sa uskutočnili v meste Gargareš v rámci bezpečnostnej kampane proti nelegálnej migrácii a obchodovaniu s drogami. Ministerstvo vnútra nespomenulo žiadne zadržanie pašerákov a prevádzačov.

Gargareš, ktorý sa nachádza 12 kilometrov západne od Tripolisu, je známym centrom pre migrantov a utečencov. Mesto sa stalo dejiskom viacerých razií na migrantov, spomínaný piatkový záťah však aktivisti označujú za dosiaľ najneľútostnejší.

Migrantov presunuli do zariadení v Tripolise a okolitých mestách. Aktivisti odsudzujú líbyjské detenčné zariadenia, ktoré sú podľa nich strašné miesta, kde migranti čelia zlému zaobchádzaniu a násiliu.

Vládny predstaviteľ, ktorý si prial zostať v anonymite, uviedol, že úrady deportujú najviac migrantov, ako je možné. Mnohí z nich podľa neho žili v Líbyi nelegálne niekoľko rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet