Na hlavný obsah

Rusko chce na budúci rok vyslať sondy k Mesiacu a Marsu

Na Marse chce pátrať po dôkazoch života.

Rusko chce na budúci rok vyslať sondy k Mesiacu a Marsu
Na snímke planéta Mars, ktorú odfotografovala vo februári 2021 sonda Spojených arabských emirátov Amal. Foto: TASR/AP

Rusko vyšle v júli budúceho roka automatickú stanicu Luna-25 na Mesiac a v septembri bude nasledovať rusko-európska misia s robotickým vozíkom na Mars, oznámil v ruskej televízii šéf štátnej korporácie Roskosmos Dmitrij Rogozin.

Deväťmesačná misia ExoMars 2022 má na červenej planéte pátrať po dôkazoch existencie života v minulosti a súčasnosti, poznamenal na svojom webe list Izvestija.

Dlhodobý cieľ je základňa na Mesiaci

Rogozin tiež pripomenul, že štart automatickej medziplanetárnej stanice Luna-25 z nového ruského kozmodrómu Vostočnyj sa pôvodne plánoval na tento mesiac. No v auguste Roskosmos informoval o odklade na máj budúceho roka vzhľadom na potrebu dlhšej prípravy.

Rogozin teda v stredu (6. 10.) hovoril o ďalšom odklade projektu, ktorá má začať dlhodobý ruský „mesačný“ program, počítajúci s odberom vzoriek z povrchu Mesiaca a vo vzdialenejšej perspektíve aj s vybudovaním základne na Mesiaci v spolupráci s Čínou.

Pandémia skomplikovala plány

Roskosmos a Európska vesmírna agentúra (ESA) vlani v marci oznámili, že pre pandémiu odkladajú štart druhej etapy spoločnej misie ExoMars s vyslaním robotického vozidla na skúmanie červenej planéty o dva roky.

Pôvodne sa špeciálne robotické vozidlo malo k Marsu vydať vlani v lete. Nový termín štartu bol vybraný s ohľadom na balistické podmienky, ktoré umožňujú vypustenie aparátu zo Zeme k Marsu raz za dva roky v rámci dvoch krátkodobých časových úsekov, ktoré trvajú každý desať dní.

Vozidlo bude druhou etapou programu spoločného bádania európskych a ruských vedcov na červenej planéte. Prvá sa začala v marci 2016, keď sa k Marsu vydala družica Trace Gas Orbiter (TGO) s modulom Schiaparelli. Kým TGO sa po pol roku úspešne usadil na plánovanej obežnej dráhe, modul, ktorý mal vykonávať prieskum na povrchu, sa pri neúspešnom pristátí rozbil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet