Na hlavný obsah

Rusko, Čína a Irán chcú v záujme zachovania stability v regióne spolupracovať s Talibanom

Zhodli sa na tom na konferencii v Moskve.

Rusko, Čína a Irán chcú v záujme zachovania stability v regióne spolupracovať s Talibanom
Na ilustračnej snímke bojovníci Talibanu v prezidentskom paláci v Kábule. Foto: TASR/AP

Rusko, Čína, Irán a ďalšie krajiny sa v stredu dohodli na tom, že budú spolupracovať s afganským vládnym hnutím Taliban v snahe posilniť bezpečnosť celého regiónu. Zároveň vyzvali predstaviteľov Talibanu, aby uplatňovali umiernenú domácu aj zahraničnú politiku, píše agentúra AFP.

Zástupcovia zmienených krajín k takejto dohode dospeli na stredajšej (20. 10.) konferencii o Afganistane v Moskve. Rusko na ňu pozvalo okrem Číny, Iránu, Indie, Pakistanu či stredoázijských postsovietskych republík aj zástupcov militantného fundamentalistického hnutia Taliban, ktoré v auguste uchopilo moc v Afganistane.

Zástupcovia desiatich pozvaných krajín sa vo vyhlásení, zverejnenom po rozhovoroch, dohodli, že budú  „podporovať bezpečnosť v Afganistane, aby tak prispeli k regionálnej stabilite“. Taliban zároveň vyzvali, aby uplatňoval „umiernenú a rozumnú“ domácu aj zahraničnú politiku a uplatňoval priateľské vzťahy s krajinami susediacimi s Afganistanom.

Čo sa týka domácej politiky, apelovali účastníci moskovskej konferencie na Taliban, aby „rešpektoval práva etnických skupín, žien a detí“.

AFP pripomína, že tento týždeň vyvolalo  znepokojenie západných krajín vyjadrenie afganského ministra vnútra Sirádžaddína Hakkáního oslavujúce samovražedných bombových útočníkov ako „hrdinov islamu“.

Taliban podľa AFP v súčasnosti zúfalo potrebuje zahraničných spojencov. Afganská ekonomika je totiž v zlom stave, dodávky medzinárodnej pomoci do krajiny sú pozastavené a rastie cena potravín a rovnako aj nezamestnanosť, približuje AFP.

Zástupcovia krajín, ktorí sa zišli na moskovskej konferencii, upozornili na potrebu zabezpečenia naliehavej humanitárnej a ekonomickej pomoci pre obyvateľov Afganistanu. Apelovali tiež na to, aby sa čo najskôr  konala medzinárodná radcovská konferencia pod záštitou OSN.

Zhodli sa na tom, že za obnovu a rozvoj Afganistanu by mali byť zodpovedné krajiny, ktoré sa v tejto krajine vojensky angažovali posledných 20 rokov. Jasne tak podľa AFP odkazovali na Spojené štáty, ktoré svojich vojakov z tejto krajiny stiahli na konci augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet