Na hlavný obsah

Rusko opäť trhlo rekord v počte úmrtí na covid

Situácia sa zhoršuje aj na Ukrajine.

Rusko opäť trhlo rekord v počte úmrtí na covid
Ľudia stoja v rade na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vo vakcinačnom centre v priestoroch obchodného domu v Petrohrade. Foto: TASR/AP

V Rusku za posledný deň v súvislosti s covidom zomrelo 1 106 ľudí, čo je najvyššia denná bilancia od začiatku pandémie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Smutné rekordy ohľadom počtu obetí v poslednom týždni padali takmer denne, v sobotu (23. 10.) hlásili úrady 1 075 úmrtí, v pondelok (25. 10.) potom len o niekoľko menej. Infikovaných pribudlo za posledný deň vyše 36 446, v pondelok to bolo takmer 38 000.

Minister zdravotníctva Michail Muraško povedal, že počet nových prípadov infekcie sa v uplynulom týždni zvýšil o desatinu. Pre ťažký priebehu covidu sa nemocnice aktuálne starajú o 268 500 pacientov, obsadených je okolo 90 percent lôžok. Minister spomenul 13 regiónov, kde je situácia kritická a kde musia zdravotnícke zariadenia núdzovo pridávať lôžka, aby nápor chorých vôbec zvládli.

„V súčasnej dobe je nemocnica plná. Máme 540 lôžok – 490 pacientov na oddeleniach a 50 na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ povedal agentúre Reuters Roman Mironov, riaditeľ nemocnice v meste Volžskij vo Volgogradskej oblasti. „Väčšina z nich – 98 alebo 99 percent – je nezaočkovaných,“ dodal.

Podľa odborníkov vysoký počet úmrtí súvisí s nízkou zaočkovanosťou, podľa serveru Our World in Data je v Rusku, kde žije cez 144 miliónov ľudí, plne zaočkovaných necelých 33 % populácie. Čiastočné očkovanie má niečo vyše 36 % obyvateľov. Ďalšiu vlnu pandémie preto majú pomôcť zvládnuť nové reštrikcie.

Prezident Vladimir Putin minulý týždeň oznámil, že od 30. októbra do 7. novembra bude v krajine vyhlásené pracovné voľno. Od štvrtka (28. 10.) hlavné mesto Moskva zavedie najprísnejšie uzávery od júna 2020, keď zostanú otvorené len obchody so základnými potrebami, ako sú supermarkety a lekárne.

Situácia na Ukrajine

Epidemická situácia sa zhoršuje aj na Ukrajine, kde za posledný deň pribudlo vyše 19 000 infikovaných. Ministerstvo zdravotníctva v utorok (26. 10.) uviedlo, že za uplynulých 24 hodín covidu podľahlo 734 ľudí, čo je najviac za jeden deň od začiatku pandémie. Predchádzajúcu rekordnú bilanciu obetí zaznamenala krajina 22. októbra, keď zomrelo 614 ľudí.

Portál Our World in Data uvádza, že na 44-miliónovej Ukrajine, je kompletne začkovaných len niečo vyše 16 % populáce. Aspoň jednu dávku má cez 21 % obyvateľov.

Vláda sa snaží situáciu zvrátiť napríklad tým, že povinné očkovanie nariadila učiteľom a ďalším zamestnancom vo verejnom sektore a nezaočkovaným sťažila prístup do reštaurácií, na športoviská alebo na verejné podujatia. Podľa agentúry Reuters to prináša ovocie – minulý týždeň dostalo očkovaciu dávku 1,5 milióna ľudí, čo je dvakrát toľko ako o týždeň skôr.

Minister zdravotníctva Viktor Ljaško oznámil, že 94 % všetkých hospitalizovaných ľudí s covidom je nezaočkovaných. „Nemocnice sú preťažené. Všetkých vás vyzývam, aby ste sa nechali zaočkovať. Tieto smutné štatistiky môžeme a musíme zastaviť,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet