Na hlavný obsah

Rusko zaznamenalo najvyšší denný počet úmrtí od začiatku pandémie

V krajine je plne zaočkovaných len niečo vyše 32 % obyvateľov.

Rusko zaznamenalo najvyšší denný počet úmrtí od začiatku pandémie
Sanitky privážajú v Rusku pacientov s podozrením na covid-19 do nemocnice. Foto: TASR/AP

Rusko v pondelok (18. 10.) zaznamenalo 1 015 úmrtí spojených s ochorením COVID-19, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Vysoký je naďalej aj počet nových prípadov nákazy koronavírusom – v pondelok ich pribudlo 33 740. Informovali o tom v utorok (19. 10.) ruské médiá s odvolaním sa na vládny krízový štáb.

Denné prírastky infikovaných a úmrtí spojených s touto infekciou sú v Rusku už niekoľko týždňov vysoké a stále stúpajú. Pondelkový smutný rekord druhýkrát prekročil hranicu 1 000 mŕtvych za deň, predchádzajúci najvyšší údaj úrady zaznamenali minulý týždeň v piatok (15. 10.), cez víkend pribudlo 997 a 998 úmrtí.

Za celú pandémiu vládny štáb registruje 225 325 mŕtvych, ruský štatistický úrad Rosstat ale udáva vyše 420 000 obetí. Vláda tento rozpor vysvetľuje tým, že štatistici do svojich čísel zahŕňajú aj mŕtvych, pri ktorých sa na nákazu prišlo až po smrti.

Počet novoinfikovaných len o málo zaostáva za nedeľným (17. 10.) množstvom 34 325 prípadov, čo je v krajine so 146 miliónmi obyvateľov doteraz najvyšší údaj od začiatku pandémie. Bol to pritom rekordný údaj štvrtý deň v rade za sebou. Celkovo sa v Rusku koronavírusom infikovalo vyše 8 miliónov ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet