Na hlavný obsah

Ruský minister zdravotníctva: Už nič nebráni tomu, aby WHO zaregistrovala Sputnik V

Schválenie by mohlo otvoriť vakcíne dvere na nové trhy.

Ruský minister zdravotníctva: Už nič nebráni tomu, aby WHO zaregistrovala Sputnik V
Na snímke ampulky s ruskou vakcínou Sputnik V proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Všetky prekážky registrácie ruskej vakcíny Sputniku V proti covidu-19 Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) boli odstránené, povedal v sobotu (2. 10.) ruský minister zdravotníctva Michail Muraško.

Minister, ktorý sa v Ženeve stretol s generálnym riaditeľom WHO Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom doplnil, že pre úspešnú registráciu zostáva dokončiť ešte niekoľko administratívnych krokov, uviedla agentúra Reuters.

Sputnik V, ktorý sa používa v Rusku a v desiatkach ďalších krajín, aktuálne skúma tak WHO, ako aj Európska agentúra pre lieky (EMA). Ich schválenie by mohlo otvoriť vakcíne dvere na nové trhy, a to predovšetkým v Európe.

Muraško spresnil, že spoločnosť, ktorá má na starosti registráciu Sputniku V WHO, musí ešte predložiť niekoľko doplňujúcich dokumentov a podpísať niekoľko dohôd.

WHO podľa Reuters zatiaľ nekomentovala Muraškovo oznámenie. Zdravotnícka organizácia v júli uviedla, že počas svojho skúmania výroby Sputniku V narazila na problémy týkajúce sa plnenia fliaš v jednej z tovární. Výrobca tvrdí, že odvtedy už všetky pripomienky WHO vyriešil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet