Na hlavný obsah

Šanca na vyliečenie detskej leukémie je vysoká. Osobnosti, ktoré sa o pacientov starajú, ocenili

Na Slovensku sa na onkologické ochorenia lieči asi 200 detí.

Šanca na vyliečenie detskej leukémie je vysoká. Osobnosti, ktoré sa o pacientov starajú, ocenili
Ilustračné foto. Foto: RTVS

Detská akútna leukémia bola pred rokom 1970 smrteľným ochorením. V súčasnosti ide o chorobu, pri ktorej je šanca na vyliečenie takmer 90 percent. V rámci 30. odbornej konferencie detských hematológov a onkológov získali ocenenia významné osobnosti z Česka a Slovenska, ktoré sa pričinili k úspešným príbehom modernej medicíny.

Na Slovensku sa na onkologické ochorenia lieči asi 200 detí. Priekopníkom v tejto medicínskej oblasti na našom území je profesor Ján Čáp.

„Mám veľa dobrých nasledovníkov, ktorí sa starajú o choré deti. A s úspechom, čo ma veľmi teší. S väčším úspechom, aký som mal ja sám,“ hovorí ocenený lekár.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V šľapajach profesora Čápa pokračovala aj ďalšia ocenená Emília Kaiserová. Spolu zakladala a dlhé roky viedla Kliniku detskej hematológie a onkológie v Bratislave.

Prácu lekárov a zdravotníkov, ktorí sa starajú o detských onkologických pacientov, ocenila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

„Vašou vizitkou je vaša práca – správna diagnostika, výsledky liečby, zachránené životy pacientov. Našou snahou musí byť, aby ste pre svoju prácu mali najlepšie možné podmienky a priaznivú spoločenskú atmosféru,“ povedala prezidentka.

Oceneniu predchádzala medzinárodná konferencia detských hematológov a onkológov. Pre slovenských lekárov je takáto spolupráca kľúčová.

„My s našimi počtami pacientov si nemôžeme v podstate sami tu vytvárať nejaký výskum a posúvať liečbu dopredu. Pre nás je úplne kľúčová nevyhnutná medzinárodná spolupráca,“ vysvetlila Alexandra Kolenová, prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko