Na hlavný obsah

SaS navrhuje viac slobôd pre zaočkovaných ľudí v čiernych okresoch

Chce tiež vyrovnať slobody zaočkovaných a tých, ktorí covid prekonali.

SaS navrhuje viac slobôd pre zaočkovaných ľudí v čiernych okresoch
Na archívnej snímke zľava predseda SaS a minister hospodárstva SR Richard Sulík, predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková a podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling. Foto: TASR

Koaličná strana Sloboda a Solidarita po konzultácii s rezortom zdravotníctva navrhuje, aby mali očkovaní ľudia a tí, ktorí prekonali koronavírus viac slobody aj v čiernych okresoch.

Strana navrhuje tri zmeny v stratégii boja proti pandémii koronavírusu na Slovensku. Informovali o tom na brífingu predseda strany a minister hospodárstva Richard Sulík a predsedníčka zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková.

Prvou zmenou presadzovanou liberálmi je, že v prípade, ak sú majiteľ aj personál reštaurácie zaočkovaní, tak do prevádzky budú môcť ísť zaočkovaní zákazníci aj v čiernych okresoch. V súčasnosti sú v čiernych okresoch interiéry reštaurácií či barov zatvorené pre všetkých.

SaS je tiež za to, aby ľudia, ktorí prekonali koronavírus, mali z epidemiologického hľadiska rovnaké slobody, keďže už majú protilátky. Strana takisto navrhuje, aby sa v maximálnej možnej miere v rámci Covidového automatu využívali „žolíci“, vďaka ktorým by niektoré okresy mohli byť v miernejšom stupni. „Ide nám o to, aby ľudia vnímali očkovanie ako vstupenku do slobody,“ uviedol Sulík.

Týchto „žolíkov“ okresy môžu nadobudnúť na základe 65-percentnej a vyššej zaočkovanosti v kategórii ľudí nad 50 rokov, o zmiernení či sprísnení pravidiel však rozhodujú regionálni hygienici.

Sulík podporil návrhy strany argumentmi, že podľa dostupných dát z tretej vlny je zrejmé, že koronavírus vyčíňa viac v okresoch, ktoré majú nízku zaočkovanosť. Uviedol tiež, že skladba hospitalizovaných pacientov či úmrtí ukazuje, že pri styku s vírusom sú podstatne viac ohrození nezaočkovaní ľudia.

„Ak je niekto zaočkovaný, tak má mať slobodu, pretože to riziko, že sa dostane do vážnych problémov, to znamená nemocnica alebo nebodaj úmrtie, je výrazne nižšie ako pri nezaočkovaných,“ dodal Sulík.

Podľa Cigánikovej panuje zhoda medzi odborníkmi, epiteamom a ministrom zdravotníctva, že zaočkovaní v čiernych okresoch by mali mať viac slobôd. Podľa nej je otázka času, kedy zmeny prídu do platnosti.

Lengvarský je otvorený diskusii, ale až po sviatkoch

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) v reakcií na návrhy SaS hovorí, že je otvorený diskusii o zmenách Covidového automatu a uvoľneniu opatrení pre očkovaných, ale až po sviatkoch a s prihliadaním na aktuálnu epidemiologickú situáciu.

TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová s tým, že minister pristupuje k ochrane zdravia ľudí zodpovedne a počúva názory odborníkov.

Pripomenula, že konzílium odborníkov minulý týždeň konštatovalo, že uvoľnenie opatrení v čiernych okresoch pre zaočkovaných pred Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých neodporúča.

„Keďže sa očakáva, že ľudia budú počas týchto dní cestovať, a preto z dôvodu ochrany zdravia a životov je dôležité byť obozretný a robiť maximum pre to, aby sme eliminovali šírenie vírusu. Minister ich odporučenie vypočul a ako lekár sa s ním stotožnil,“ ozrejmila hovorkyňa s tým, že po sviatkoch je Lengvarský otvorený diskusii o tejto problematike.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko