Na hlavný obsah

Šatan oznámil prvú trojicu hráčov z NHL, ktorí budú reprezentovať Slovensko na ZOH

Gro tímu budú tvoriť hráči zo zámoria a veľkých európskych líg.

Šatan oznámil prvú trojicu hráčov z NHL, ktorí budú reprezentovať Slovensko na ZOH
Na snímke prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan. Foto: TASR

Brankár Jaroslav Halák a obrancovia Andrej Sekera a Erik Černák budú reprezentovať Slovensko na hokejovom turnaji na zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu. Prvé tri mená na súpiske oznámilo vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) v piatok (8. 10.).

Prezident zväzu Miroslav Šatan tak nasledoval ďalšie krajiny, ktoré zverejnili trojicu hráčov svojich tímov v predchádzajúcich dňoch. Účastníci olympijského turnaja oznamujú prvých troch hráčov s nominačnou istotou na základe požiadavky zo strany Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), zámorskej NHL a hráčskej asociácie NHLPA. Do 15. októbra majú potom oznámiť širší zoznam 55 hráčov, z ktorého začiatkom januára budúceho roka vzíde konečná nominácia.

Slováci sa predstavia v C-skupine spolu s Fínskom, Švédskom a Lotyšskom. V A-skupine nastúpia hráči USA, Kanady, Nemecka a pravdepodobne domácej Číny, v „béčku“ zabojujú o postup Česi, Švajčiari, Dáni a reprezentanti Ruského olympijského výboru

Šatan s hlavným trénerom Craigom Ramsaym majú v hľadáčiku zatiaľ približne 100 možných adeptov na olympijskú nomináciu. Gro tímu budú tvoriť hráči zo zámoria a veľkých európskych líg.

„Vnímam, že olympiáda sa blíži, ale máme pred ňou ešte dva turnaje. Niektorí hráči dostanú šancu, aby presvedčili trénerov. Po týchto dvoch turnajoch sa budeme zaoberať tým, ktorí hráči dostanú dôveru a ocitnú sa v záverečnej nominácii,“ uviedol.

Čínski organizátori koncom septembra rozhodli, že účasť športovcov na hrách nebude podmienená očkovaním. Nezaočkovaní športovci však budú musieť ísť po príchode do Číny do 21-dňovej karantény. „Počítame s tým, uvidíme, aké komplikácie to môže spôsobiť. Tie pravidlá sa menia a možno sa ešte budú upravovať. No nemyslím si, že niekto z hráčov môže sedieť tri týždne na hoteli, netrénovať, byť zavretý v karanténe a potom ísť hrať olympiádu. To je absolútna hlúposť. Tým, že sa organizátori takto rozhodli, tak umožnili olympiádu len očkovaným,“ povedal šéf SZĽH.

Hráči z NHL sa predstavia na ZOH po ôsmich rokoch po tom, ako chýbali v Pjongčangu 2018. Vedenie zámorskej súťaže ohlásilo dohodu s NHLPA, Medzinárodným olympijským výborom (MOV) a IIHF o účasti profiligistov v Pekingu v septembri.


      .

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport